«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

СУД У СПРАВІ MH17. КОЛИ РОСІЮ НАЗВУТЬ ДЕРЖАВОЮ - СПОНСОРОМ ТЕРОРИЗМУ

8 червня в судовому комплексі міжнародного аеропорту Схіпхол в Амстердамі, переобладнаному під умови карантину, поновилися слухання у справі про катастрофу авіалайнера Boeing рейсу MH17 в небі над Донбасом 17 липня 2014 р.

Якими свідченнями проти РФ нідерландська прокуратура, представниками якої в справі є прокурори Дейд ВУІ а Цой і Тейс Бергер, має в своєму розпорядженні на даний момент? Крім фактажу про пересування російського бука, різного роду відео- і фотодоказів.

день Суркова

По-перше, фігурантом справи є високопоставлений представник російського уряду - помічник президента РФ Владислав Сурков.

Ще 19 червня 2019 р Спільна слідча група (JIT), до складу якої входять представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів і України, оприлюднила записи перехоплених телефонних розмов бойовиків з російськими кураторами та представниками окупаційної влади про постачання зброї.

У тому числі - фрагмент бесіди тодішнього "міністра оборони ДНР" і героя інтерв'ю Дмитра Гордона - Ігоря Гиркин (Стрелкова) з помічником "глави" Криму Сергія Аксьонова від 8 червня 2014 р в ході якої перший просив другого посприяти наданню "масштабної допомоги" : "протитанкової артилерії, танків, нормального ППО, ПЗРК".

Другий фрагмент - це переговори Суркова з "прем'єром ДНР" Олександром Бородаєм, які відбулося 11 липня 2014 р Сурков з Бородаєм, крім усього іншого, також обговорювали питання військової допомоги бойовикам з Росії.

14 листопада минулого року JIT оприлюднила ще більше записів (і більш повних) телефонних розмов бойовиків і високопоставлених російських чиновників, силовиків і військових. Розмови дозволили отримати картину регулярного спілкування між Москвою і терористами, причому в розрізі активної участі росіян в управлінні незаконними збройними формуваннями (НВФ) на Донбасі.

По-друге, 3 лютого прокуратура Нідерландів пред'явила звинувачення чотирьом підозрюваним, яких минулого літа назвала JIT. Троє - громадяни РФ: той самий Гиркин, полковник ГРУ у відставці Сергій Дубинський (Похмурий), ще один полковник і зам Дубинського Олег Пулатов (Гюрза) і українець Леонід Харченко (Крот), підлеглий Дубинського.

З цього квартету лише Пулатов погодився брати участь в судовому процесі. Дубинський заявив, що не причетний, Гиркин - теж, додавши напередодні (20 травня в інтерв'ю британській The Times ), що відчуває моральну відповідальність, оскільки керував бойовиками, але не більше - літак вони, мовляв, не збивали.

Інтереси Пулатова в суді представляють два адвокати з нідерландської юридичної фірми Sjöcrona Van Stigt Сабіна тен Дуссхате і Баудевейн ван Ейк; і один з Росії - Олена Кутьіна, реальний адвокат, який бере участь в одному з телешоу. Вона також працює в компанії "Ковлер і партнери", яка обслуговує, серед іншого, російські МВС і прокуратуру.

Це дає зрозуміти, у що Москва збирається перетворити суд в Нідерландах. Як і раптове рішення Пулатова долучитися до дійства - впровадитися в процес, щоб отримати додаткову інформацію про справу і, відповідно, важелі впливу на хід справи. Нехай і не особливо успішні.

Суд над Гиркин, Дубинським, Пулатова і Харченко розпочався 9 березня. Те засідання, а також нетривалі (через карантин) слухання 23 березня були підготовкою, презентацією процесу. Прокуратура надала докази, захист обвинувачених і потерпілої сторони подавала клопотання про доступ до матеріалів справи і переведення їх на російську мову і т.п.

Осколкі- "метелики"

Але разом з тим прокурори Бергер і ВУІ а Цой 10 березня звинуватили Росію в спробах саботажу розслідування. І це по-третє.

За словами Бергера, "є переконливі докази того, що російський уряд прагне перешкодити розслідуванню". І мова йде про можливий тиск на деяких свідків, які зізналися, що "бояться за своє життя".

ВУІ а Цой в свою чергу зазначила, що Москва після катастрофи організувала масштабну кампанію з дезінформації. Мало того: як повідомила прокурор, співробітники російського ГРУ "ймовірно зламали" базу даних поліції Австралії і вкрали її звіт у справі заради посилення своєї дифамаційного кампанії.

За словами ВУІ а Цой, в лютому один з російський сайтів опублікував деякі витяги зі звіту.

Пропагандисти, природно, діяли вибірково - світ побачила лише та частина документа, де австралійські правоохоронці міркують про можливі маніпуляції з фотографіями "Бука". Їх висновок, що фото справжні, залишився без уваги.

Причина інтересу Кремля до відомостей австралійської поліції стала зрозуміла уже в ході слухань, що почалися 8 червня.

Бергер вчора заявив, що в тілах екіпажу було виявлено 29 сталевих осколків, причому один з них, який знайшли в тілі капітана повітряного судна, був у формі метелика.

Прокурор озвучив дані, отримані завдяки експертизі, яку в жовтні 2014 р правоохоронці Австралії провели в Україні. Вони вивчили дві ракети комплексу "Бук" - стару 9М38 і модернізовану 9M38M1. Вражаючі елементи-"метелики" 9M38M1 ідентичні осколках російської ракети, повідомив Бергер.

По-четверте, у слідства є докази у вигляді засекречених знімків з американських супутників, на яких зафіксований пуск ракети "Бука", яка збила літак.

23 березня суд попросив прокуратуру звернутися до Штатів з проханням дозволити долучити знімки до матеріалів справи, тобто розсекретити.

Запит був відправлений, але у Вашингтоні зі зрозумілих причин (хто ж захоче виставляти напоказ свої разведмощності) відмовили, однак надіслали детальний меморандум з описом знімків і технічною інформацією до них, який і був включений в справу як доказ.

Шоу маст гоу он

В ході слухань, які почалися 8 червня, як очікується, адвокати Пулатова повинні будуть привести докази на захист клієнта. Поки ж, втім, як і з самого початку суду, адвокати зайняті затягуванням процесу.

Наприклад, вони роблять ставку на те, що ні Пулатов, ні захист не змогли нормально підготуватися до слухань і вивчити близько 40 тис. Сторінок справи. Хоча у них було три місяці. Та й карантин не дозволяє адвокатам нормально опрацювати дане кейс.

Ще на початку березня адвокат з Flamingos Air, Amsterdam and Partners Джеррі Скіннер, який представляє інтереси родичів жертв в ЄСПЛ, прогнозував, що "позиція Росії буде звичайною: ми цього не робили, і ви не можете цього довести".

"У США її називають" захистом Барта Сімпсона ", - сказав він " Новой газете " , кореспондент якої був присутній під час спілкування юриста з журналістами.

Захист Пулатова відразу натякнула, що буде домагатися додаткового розслідування. І на засіданні 23 березня суд підтвердив, що воно, швидше за все, дійсно буде.

Це питання адвокати підняли і 8 червня. Правда, суд, знову-таки погодившись, що право вимагати розслідування у них є, постановив, що воно відбудеться не зараз, а вже після оголошення перерви до 22 червня. У захисту буде час вирішити, подавати чи ні клопотання про проведення додаткового розслідування.

Крім того, нідерландська прокуратура позбавила росіян можливості апелювати до Женевських конвенцій про захист жертв війни 1949 р і додатковим до них протоколам в частині про імунітет комбатантів - заявила, що в 2014 р між ВСУ і бойовиками невизнаних "ЛДНР" був озброєний конфлікт. Тобто підозрювані не є представниками законних збройних формувань. Хоча навряд чи захист так просто відмовиться від такого козиря.

Тим більше що інструментарій у Кремля досить обмежений. Особливо після того, як мін'юст Нідерландів в кінці 2019 р відмовив Москві у проханні самостійно судити трьох підозрюваних.

До того ж паралельно йде розгляд позову родичів жертв до Росії і особисто Володимиру Путіну в Європейському суді з прав людини. Скарги на дії РФ подали, як повідомляв суд 4 квітня, 380 чоловік. Позивачі вимагають стягнути з Москви кругленьку суму - $ 330 млн.

Тактика Кремля ідентична діям адвокатів Пулатова - максимально затягувати процес. Очевидно, з метою позасудового - політичного - врегулювання з урядом Нідерландів. Власне, Москва намагалася домогтися цього з 2014 р.

Тому, наприклад, витягли зі схованки давню маніпуляцію російських пропагандистів про таймкодом відео, знятого 17 липня біля місця пуску ракети в районі Сніжного.

На неоригінальні відео, опублікованому в YouTube (і пізніше віддаленому), вказана дата завантаження - 16.04.2014. Що дає Москві можливість стверджувати: мовляв, відео - фейк.

Тільки ось плутанину з таймкодом ще 2014 р роз'яснив расследователя Bellingcat Христо грози.

Все просто: цей баг з кодом під час завантаження - наслідок прив'язки до "епохи Macintosh", тому метадані завантаженого відео на добу "молодший", ніж насправді. Цей баг в 2019 р Google нарешті виправив.

Але ж російські пропагандисти і агенти впливу - майстри спотворення реальності або її заперечення, чи не так?

Тому-то таких інформаційних приемчиков і випадків використання будь-яких доступних бюрократичних і правових лазівок в майбутньому ще буде чимало.

Не готовий Кремль ні провину визнати, ні викласти мільйони доларів компенсації в умовах, коли економіка валиться під додаткової вагою пандемії.

Все це Путіну взагалі не потрібно. Точно не зараз, коли він збирається провернути операцію "Сам собі наступник".

Але ж доказ причетності його найближчого оточення, високопоставлених силовиків до знищення пасажирського лайнера - це крок до визнання Росії спонсором тероризму.

Так, підозрюваних Кремль не видасть. Але тоді Москві світять нові санкції і міжнародні ордери на арешт цих та, можливо, інших осіб, на яких вкаже слідство.

Все буде Україна