«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Тільки що! У Зеленського виступили з резонансною заявою, терміново перевірили. “Верховна Рада не мала права”

Конституційний суд України визнав неконституційними частину положень про карантин, які були введені постановою Кабміну і підтримані Верховною Радою.

Йдеться про підпункти 5, 6, 7, 14 пункту 3, абзаці шостому пункту 6 постанови №392 про встановлення карантину, прийнятої 20 травня 2020 року. Верховний суд просив КСУ перевірити, чи не були в цій постанові порушені права українців на свободу пересування, права залишати територію України, права на мирні зібрання, права на підприємницьку діяльність і права на доступ до медичної допомоги, закріплені в Конституції. КСУ визнав неконституційним закон про внесення змін до закону України про держбюджет на 2020 рік в частині постанови Кабміну, згідно з яким і був введений карантин, але закрив провадження, так як постанова №392 вже втратила силу. Представник президента України Володимира Зеленського в КСУ Федір Веніславський визнав, що це очікуване рішення, але прокоментував тільки обмеження заробітних плат чиновників і суддів в період карантину, що КС визнав незаконним. За словами Веніславського, Верховна Рада не мала права законом про держбюджет змінювати розмір зарплати, перш за все — суддів. Тому він вважає рішення КСУ обгрунтованим.

Пресслужба КСУ повідомила, що неконституційними визнані положення: частин 1,3 ст. 29 закону Про Державний бюджет України на 2020 рік від 14 листопада 2019 року № 294-ІХ зі змінами; абзацу 9 пункту 2 розділу II Прикінцеві положення закону Про внесення змін до Державного бюджету України на 2020 рік від 13 квітня 2020 року. Одне з них передбачало обмеження зарплат чиновників до 47 тисяч гривень.

“Що стосується обмеження заробітних плат, то КС правомірно визнав такі обмеження неконституційними. Верховна рада не мала права їх вводити через зміни до держбюджету”, — прокоментував рішення суду Веніславський.

Що стосується інших положень про карантин, то представник Зеленського в КСУ пояснив, що до постанови неодноразово вносилися зміни, а суд може розглядати акт тільки в межах конституційного подання і тільки діючий. А це означає, що є тільки первинний текст, який вже не діє.

Важливо нагадати, що в Україні карантин по коронавірусу продовжили до 31 жовтня. Він діє за адаптивним правилами — в залежності, який відсоток захворюваності дає район або місто обласного значення, його виділяють в зелену, жовту, помаранчеву або в червону зони. Червона зона — критична, в ній закривають кафе, ресторани та заклади освіти, зупиняють міський транспорт. У зеленій зоні діють обов’язкові вимоги — масковий режим і соціальна дистанція. Жовта — це “буферна зона”, яка не сильно відрізняється від “зеленої” за обмеженнями, але стає попереджувальною. В цьому періоді заборонено відвідувати будинки престарілих, лікарні, соціальні установи.

Джерело:korupciya.com

Все буде Україна