«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Треба думати вже зараз: як українцю отримати європейську пенсію

Порівняно з українськими пенсіями на європейські можна жити

У європейські країни масово почали їхати українці передпенсійного віку, тобто ті, кому до пенсії залишилося 10-15 років. Не розраховуючи на соцвиплати, а розраховуючи тільки на свої сили, українці намагаються хоч трохи заробити на старість.

У підсумку бонусом вони отримують ще й виплати від європейських держав. За даними експертів, у 2016 році (за минулий рік інформація ще обробляється) тільки офіційно на ПМП до Німеччини виїхало 4,6 тис. осіб.

На другому місці за популярністю Румунія (близько 4 тис. чол.), потім ідуть Португалія (3,2 тис. осіб) та Італія (2,9 тис. осіб). А замикає першу п'ятірку країн Польща з показником в 1,9 тис. чол. Втім, як правило отримати пенсію для іноземця непросто. У ряді європейських країн для отримання соціальний виплат потрібно пропрацювати там 10 років і досягти пенсійного віку у 65 років.

На звичайну пенсію 800-1000 євро українцям розраховувати не варто, але вони цілком можуть отримати 300-400 євро різних соціальних виплат. Можна також виграти на заміжжі. У ряді країн після розлучення пенсії обох з подружжя розділяються порівну і виходить, що той, хто отримував більше, залишається у програші. Наприклад, у Франції, де пенсійне законодавство особливо заплутано, мінімальні соціальні виплати становлять 800 євро.

При цьому будь-який француз може претендувати на допомогу держави просто за фактом досягнення пенсійного віку 62 роки (для чоловіків і жінок). Вигідніше українським пенсіонерам буде розглянути країни, де пенсія нижча, але існує договір, за яким не потрібно наново набивати стаж. Претендувати на залік українського стажу можна в Болгарії, Естонії, Латвії, Литві, Іспанії, Чехії, Словаччині, Португалії та Польщі.

Джерело

Все буде Україна