«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Ціни на газ у ЄС злетіли до рекорду за 2 місяці – в Україні куб продають вже по 36 грн

Ринкові ціни на газ у Європі зросли до рекорду з початку жовтня і перевищили позначку $1400 за 1 тис. куб. м. В Україні газ на біржі коштує дорожче за 36 грн за куб – за такою ціною паливо купує бізнес. Проте для населення тариф зафіксовано на рівні близько 8 грн до кінця опалювального сезону.

Ціна газу з поставкою у січні в ЄС підскочила 14 грудня до $1423 за тис. кубометрів (120 євро/МВт*год). Про це свідчить індекс TTF на біржі ICE Futures.

Для порівняння: у листопаді газ торгувався на TTF у середньому за $945, а на початку грудня – за $1153 за тис. куб. Середня ціна з початку 2021 року становила $515.

Причиною подорожчання стала заява новоспеченого глави МЗС Німеччини Анналени Бербок про те, що вона не бачить підстав для запуску "Північного потоку-2". Крім того, ситуацію погіршили зниження вітрогенерації в ЄС, низькі запаси газу та подорожчання палива в Азії.

Так, запаси газу в європейських сховищах знаходяться на позначці 62,41% максимальної місткості. Це на 16,8 процентних пункти нижче за середнє значення за останні 5 років, підрахував "Інтерфакс".

Водночас у Росії зафіксовано історичний максимум заповнення газосховищ. Але постачання до Європи "Газпром" збільшувати не поспішає. Крім того, у РФ прямо говорять, що у разі схвалення "Північного потоку-2" експорт газу зросте, що може опустити ціни.

Крім того, виникли ризики в електрогенерації. "У понеділок (13 грудня. – Ред.) внесок вітрової генерації у вироблення електроенергії Європі склав лише 10,1% за середнього значення 15,6% минулого тижня (6-12 грудня)", – зазначили аналітики агентства.

Ціни в Україні
Поки побутові тарифи на газ залишаються фіксованими на час опалювального сезону, бізнес змушений платити за пальне за ринковими цінами. Це безпосередньо впливає собівартість товарів та послуг країни.

Біржові котирування на Українській енергетичній біржі (УЕБ) вже досягли 36 195 грн за тисячу кубів (з ПДВ), тобто 36,2 грн за куб. Середні ціни за передоплатою ще вищі.

Все буде Україна