«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

У ФІЛАРЕТА ОЗВУЧИЛИ КОНКРЕТНУ ДАТУ ВРУЧЕННЯ ТОМОСУ

До дня народження Христа Україна отримає довгоочікуваний Томос

Вселенський патріарх у Стамбулі урочисто

ТСН покаже спецвипуск у день проведення Об'єднавчого собору православної церкви
 вручить Томос про автокефалію майбутньому голові помісної православної церкви в Україні 6 січня 2019 року. Про це заявив речник УПЦ Київського патріархату архієпископ Євстратій (Зоря), передає видання ВВС.

УПЦ КП провела 13 грудня свій архієрейський собор для підготовки до об'єднавчого собору. "Томос Вселенського патріарха має бути вручений предстоятелю 6 січня", - заявив він.

Спочатку у Константинополі "проведуть божественну літургію, співслужіння Вселенського патріарха та предстоятеля (помісної церкви)",  а потім йому вручать Томос. 

Речник УПЦ додав, що собор проведуть 15 грудня.

За інформацією ТСН, ім'я кандидата назвуть на соборі в суботу. Голосування буде таємне, але УПЦ КП наполягатиме на процедурі, яка дозволить проконтролювати неупередженість голосування.

Архієпископ Євстратій (Зоря) уточнив, що комісія представників православних церков України вже закінчила розгляд проект статуту майбутньої помісної церкви. "Ми пройшли по проекту статуту, який був запропонований від синоду Вселенського патріархату. Дискутували, певні речі збережені, певні речі змінені, дещо відкинуте", - додав речник УПЦ КП.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко повідомив дату проведення Об'єднавчого собору в Україні. За словами глави держави він відбудеться 15 грудня. На ньому буде обрано предстоятеля Помісної української церкви, а також затверджено її статут. Вселенський патріарх Варфоломій розіслав запрошення на Об’єднавчий собор українським ієрархам, у якому розповів про процес його проведення. У листі зазначалося, що глава держави буде присутній на Соборі.

Константинопольський патріархат вирішив позбавити предстоятеля УПЦ Московського Патріархату Онуфрія титулу митрополита Київського. Станеться це після проведення Об'єднавчого собору та обрання нового голови єдиної Української помісної церкви.

Джерело

Все буде Україна