«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

“УДАР БУДЕ СИЛЬНИЙ, ДУЖЕ СИЛЬНИЙ”: ФІЛАРЕТ РОЗПОВІВ ПРО НАСЛІДКИ АВТОКЕФАЛІЇ УПЦ ДЛЯ РОСІЇ І ЇЇ ЦЕРКВИ

Проголошення автокефалії Української православної церкви сильно вдарить по позиціях Російської православної церкви і Московського патріархату в Україні. Російської церкви і Росії доведеться переписувати свою історію

Про це в інтерв’ю «Прямому» розповів Предстоятель Української Православної Церкви Київського патріархату Філарет.

«Удар буде сильний, дуже сильний. Перше – історія російської церкви буде починатися не з хрещення Русі, а буде починатися з 1448 року. З тих пір, коли вона відокремилася від Київської митрополії. І сама Москва визнала це в 1948 році, коли святкувала 500-річчя автокефалії російської церкви. Значить історія російської церкви буде починатися з ХV століття. Це – перше », – заявив Філарет.

Також, священнослужитель пояснив, чому Україна ніколи не була частиною Росії.

«Друге – Україна не була, не є і не буде частиною Росії. Тому що Русь існувала, а Росії не було як держави. А потім, коли виникла держава, але називалося воно Московією, а не Руссю. А Русь – це Україна. Навіть Крим, якщо взяти, то Крим належав Русі. Тому що князь Володимир переміг візантійське військо в Криму. А раз він переміг – значить Крим став належати Русі. І тоді він став просити у візантійського імператора видати дочку свою Анну за Володимира. І візантійський імператор не погоджувався віддати свою дочку-християнку за язичника Володимира. І тоді Володимир змушений був подумати про прийняття християнства заради того, щоб не тільки увійти в хороші відносини з Візантійською імперією, а взагалі з християнською Європою. Ось чому ми зараз хочемо увійти в Європу. Для України це не ново », – зазначив Філарет.

«… А то, що російської церкви доведеться переписувати свою історію, і не тільки церкви, а й Росії доведеться переписувати свою історію, – це видно очевидно. І тому йде така шалена боротьба. Тому що коли, наприклад, польська церква отримала автокефалію від того ж Вселенського патріарха в 1924 році, то такої боротьби не було. А ось за Україну йде шалена боротьба », – додав священнослужитель.

Все буде Україна