«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Укpaїнi нaдaли cтaтуc ocoбливoгo пapтнepa НАТО з poзшиpeними мoжливocтями. Щo цe oзнaчaє i чия цe зacлугa?

Статус партнера НАТО з розширеними можливостями має на увазі більш глибоку й індивідуальну взаємодію з силами альянсу

Україна отримала статус партнера НАТО з розширеними можливостями, що має на увазі більш глибоку й індивідуальну взаємодію з силами альянсу. Про це у  Twitter повідомив міністр закордонних справ  Дмитро Кулеба.

"Цей день настав. Я щиро вдячний нашим партнерам в Альянсі за те, що вони зробили це можливим. Нарешті Україна отримує заслужений статус Партнера з розширеними можливостями. Ми робимо один одного #StrongerTogether!" - написав Кулеба.

Статус партнера НАТО з розширеними можливостями має на увазі більш глибоку й індивідуальну взаємодію з силами альянсу. Зокрема, це:

- регулярні політичні консультації з питань безпеки, включно на рівні міністрів;

- розширений доступ до програм взаємодії та навчань;

- обмін інформацією та отриманим досвідом;

- ближча взаємодія під час криз і підготовки операцій.

Кулеба раніше заявляв, що якби в України вже був такий статус, обмін розвідувальною інформацією про збитий в Ірані український лайнер був би більш швидким та ефективним.

На даний момент статус партнера НАТО з розширеними можливостями мають п'ять країн: Австралія, Фінляндія, Грузія, Йорданія і Швеція.

ОНОВЛЕНО о 17:56. У НАТО підтвердили визнання України партнером із розширеними можливостями.

"Це рішення визнає значний внесок України в місії НАТО і демонструє незмінну прихильність Північноатлантичного альянсу своїм партнерствам, незважаючи на пандемію COVID-19", - сказала офіційний представник НАТО Оана Лунгеску.

На рішення НАТО відреагував також президент Володимир Зеленський. "Вдячний членам Альянсу за визнання вагомого внеску України в спільні операції із підтримання миру у світі. Статус Партнера розширених можливостей НАТО - практичне рішення, яке дозволить Україні й Альянсу ще краще взаємодіяти заради спільної безпеки", - написав президент у Twitter.

26 травня президент Володимир Зеленський підписав указ про річну національну програму під егідою Комісії Україна - НАТО на 2020 рік (№203/2020).

Все буде Україна