«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Україна багатіє за рахунок села і торгівлі

Зарплати українців зросли на чверть, але борги по ним стали більші

Життя українців поступово налагоджується, про це говорять дані статистики за підсумками 2018 року. Якщо порівняти їх з 2017 роком, то видно, що не тільки промисловість, агросектор, будівництво прогресують, але й зарплати зростають швидше за ціни, а безробіття знижується. Картину трохи псує збільшення боргів по зарплатах і зростання імпорту при майже постійному експорті. На жаль, але експерти прогнозують, що 2019 року успіхи будуть скромніші.

Цифри

Як видно з інфографіки, найвищий приріст минулого року відбувся у будівництві, найнижчий – у промисловості, яка посідає близько двох третин в загальному ВВП країни. Продовжують зростати експорт та імпорт, але, на жаль, розрив між ними на користь імпорту збільшився (купуємо все більше, ніж продаємо), що негативно позначається на зовнішньоторговельному балансі країни. Проте потішило українців зростання їхніх зарплат: номінально вона загалом зросла за рік майже на чверть, а з урахуванням нижчої 2018 року інфляції, ніж 2017-го, – майже на 30%.

Ще більше вражають цифри за п'ятирічку: якщо 2014 року ми мали падіння майже за всіма показниками, крім номінальних зарплат (+ 5,8% до докризового 2013 року) та інфляцію в 32% за промпродукцією і майже 25% за споживчими товарами, то зараз ці цифри вдвічі менші. Та й в абсолютних цифрах середня зарплата тепер у гривнях вища в 2,5 рази, або майже на 5500 грн. Але платять її гірше, ніж раніше: 2018 року заборгованість по зарплатах зросла на 13,5% порівнянл з 2017-м.Пише - ukr.segodnya.ua

Все буде Україна