«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Україна і Норвегія домовилися розвивати енергетику

Заяву підписали голови урядів Володимир Гройсман і Ерна Солберг

Прем'єр-міністри України і Норвегії Володимир Гройсман і Ерна Солберг підписали спільну заяву про посилення співпраці між країнами в сфері енергетики, повідомляє прес-служба Кабінету Міністрів України в понеділок, 28 січня.

Зокрема, документ передбачає, що Норвегія дасть початок ініціативи щодо підвищення енергоефективності будівель громадського призначення, скорочення споживання енергоресурсів, а Україна створює сприятливі умови для зростання торгівлі та інвестицій, в тому числі, шляхом посилення антикорупційних заходів.

У повідомленні говориться, що Україна і Норвегія посилюють діалог в прагненні Києва інтегруватися в європейський енергетичний ринок, а також посилюють взаємодію в сфері ядерної безпеки. Для цього в складі міжурядової комісії створять окрему робочу групу.

"Норвегія у взаємодії з партнерами буде підтримувати різні ділові мережі в сфері енергетики та інфраструктури з тим, щоб розширення торгівлі та співробітництва сприяло позитивним наслідкам як для економіки, так і суспільства. Норвегія також буде підтримувати введення нових конкурентоспроможних моделей з метою стимулювання розвитку відновлюваної енергетики в Україна", – сказано в заяві глав урядів.

Нагадаємо, в ході сьогоднішнього візиту в Осло Гройсман заявив, що  потенційний обсяг норвезьких інвестицій в українську економіку може досягти 1,5 млрд доларів, з яких близько 800 млн доларів – у відновлювану енергетику.

Сьогодні найбільшим інвестором в "зелену" енергетику в Україні є ДТЕК. Компанія вже має 210 МВт сонячних і вітрових потужностей, і веде будівництво ще 500 МВт. До 2020 року загальний обсяг потужностей відновлюваних джерел енергії повинен досягти 1 ГВт, загальні інвестиції перевищать 1 млрд євро.

Гройсман також запросив норвезьких інвесторів взяти участь в аукціоні з продажу спеціальних дозволів на користування нафтогазоносними надрами Пише - Сегодня

Все буде Україна