«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Україна може повернути ядерний статус: з’явилося несподіване зізнання

Незважаючи на втрату ядерного статусу, Україна все ще має шанси на його відновлення

Після ядерного роззброєння Україна ліквідувала власні ракети-носії і інфраструктурні об’єкти, але при цьому змогла зберегти деякі креслення й документи. Теоретично вони дозволяють розраховувати на повернення ядерного статусу.

Про це заявив директор “Центрального проектного інституту” Міноборони України Олег Приймачук. За його словами, “дещо” з секретної документації зберігається у нього в архіві. “Я давно знайомий з Ігорем Смешком (позаштатний радник президента – ред.). Одного разу ми з ним зустрілися, він тоді якраз військовим аташе України в США був. Ну я йому сказав: так і так, на мене дуже тиснуть, щоб я все знищив. У нас же прямо в Будапештському меморандумі було прописано знищити все, навіть креслення… Загалом, я вимоги виконав, але якщо треба буде відновити – немає питань“, – заявив Приймачук.

Він зазначив, що країни-гаранти Будапештського меморандуму – Великобританія, РФ і США – на практиці не виконують свої зобов’язання перед Україною.

Приймачук вважає, що через це Україні “не гріх відновити креслення ядерних об’єктів”. При цьому він поскаржився на рішення української влади відмовитися свого часу від статусу ядерної держави. “Дурні ми, звичайно, що віддали свій третій у світі ядерний потенціал, тепер розплачуємося”, – резюмував Приймачук.

За матеріалами

Все буде Україна