«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Україна подала до ЄСПЛ черговий позов проти Росії: особливості документу та чого очікує Мінюст

До позову додали усі свідчення політвязнів про катування російськими силовиками

Україна подала шостий позов проти Російської Федерації до Європейського суду з прав людини. Ця заява стосується 71 українського політв’язня, що їх незаконно утримує кремлівський режим. На сотнях сторінок позову серед іншого описані і свідчення про катування. У Міністерстві юстиції сподіваються, що Європейський суд з прав людини надасть цій справі статус пріоритетної, бо життю деяких українських політв’язнів загрожує небезпека. Зокрема йдеться про Олега Сенцова.

"Били залізною турбою у голову, у область нирок, затягували наручники до оніміння рук. Потім підвішували за наручники", – Ігор Котелянець переповідає свідчення свого брата Євгена Панова, якого підконтрольний Росії суд заґратував у Криму на 8 років.

Про катування він розповів своєму адвокатові. Кремлівські силовики звинуватили українця у підготовці терактів. Справу сфабрикували, переконують родичі незаконно засудженого.

"Страшним тортурам піддавалися більше половини з всього списку українських політв’язнів. Допомагали збирати свідчення родичі самих політв’язнів, які мали контакт з ними. А також і адвокати, які документували при зустрічах з ними детальний опис цих знущань", – пояснює Ігор Котелянець.

Усі ці свідчення долучили до позову.

"Це вперше подається юридичний документ українським урядом проти РФ, який описує ці масові порушення права людини, які допускаються проти українських політв’язнів. З конкретними прізвищами, причетних до цього російських посадовців. І це дає для нас аргумент щодо введення персональних санкцій", – пояснив міністр юстиції Павло Петренко.

Здоров’ю та життю деяких українських політв’язнів загрожує небезпека, то ж в Мін’юсті сподіваються, що Європейський суд з прав людини надасть справі статус пріоритетної. Це може скоротити процедуру розгляду у рази. Окрім міждержавних позовів, європейський суд розглядає ще й понад дві тисячі індивідуальних. Ці заяви подали українці, які постраждали від дій Росії у Криму та на Донбасі.

"Скарга від держави допоможе індивідуальним скаргам. Допоможе Європейському суду визначитися з позицією, у подальшому допоможе, щоб ці справи швидше слухалися. Як ми знаємо, що навіть тим справам, яким надано статус пріоритетних, маю на увазі справу Олега Сенцова, вона вже чотири роки перебуває на розгляді і по ній рішення ще не винесено", – зазначила правозахисниця, координатора недійної ініціативи за права людини Марія Томак.

Цей позов вже шостий, який Україна подала проти Російської Федерації до Європейського суду з прав людини. Попередні 5 стосуються анексії Криму та війни на сході України.

Джерело

Все буде Україна