«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Україна вже не буде пити «з московської чаші московську отруту». Україна не буде територією російської церкви — Порошенко

Петро Порошенко

Звершилося! Цей день увійде в історію України як священний день, день створення Автокефальної Помісної Православної Церкви України, день нашого остаточного здобуття незалежності від Росії. І Україна тепер вже не буде пити, кажучи словами Тараса Шевченка, «з московської чаші московську отруту».

Щойно представники УПЦ Київського Патріархату, УАПЦ та група єпископів УПЦ Московського Патріархату заснували об’єднану Церкву. Дозвольте представити вам її новообраного предстоятеля, Митрополита Київського та всієї України Епіфанія. Саме йому випадає почесна місія поїхати до Стамбула та отримати Томос.

Я щиро вітаю вас з автокефалією і здобуттям нашої духовної незалежності. Слава Богу і слава Україні!

Сьогодні три гілки українського православ’я заснували об’єднану Церкву. Диво стало можливим завдяки непохитній позиції Вселенського Патріарха Варфоломія, нашої Константинопольської Церкви-Матері. Вона скористалася своїм беззаперечним канонічним правом зцілити ті рани, які завдано українському православ’ю кількома століттями московського панування

 

Звернувся до учасників Собору, до ієрархів церков. Колосальна відповідальність в ці години лежить саме на них. Держава зробила все, що могла. Від них і лише від них залежить майбутнє України, наша свобода, наша державна і духовна незалежність від Росії. Їм належить ухвалити Статут і обрати Предстоятеля, а Томос вже чекає на нього на Фанарі. Отже, все залежить від здатності учасників Собору домовитися, почути один одного, почути заради України.

Всі ми пам’ятаємо слова святого апостола Петра: «Бог противиться гордим, а смиренним дає благодать!» Тож заради Господа і України попросив прийняти найрозумніші зважені рішення.

 

Джерело

Все буде Україна