«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

В одній з областей України поширюється paк картоплі – заражені овочі ні в жодному разі їсти не можна

Картоплю, хвору на paк, ні в якому разі не можна вживати в їжу.

Також не можна згодовувати заражену бульбу тваринам. Таку картоплю треба знищити, наголошують фітосанітарні інспектори. Фітосанітарні інспектори Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області під час моніторингу сільськогосподарських угідь за період з 21 червня по 4 липня виявили карантинну хворобу – paк картоплі – у трьох районах області.

Під час ревізії старих вогнищ захворювання, повідомили в Рогатинській РДА, paк картоплі знайшли на території Коломийського району – у селах Печеніжин та Сопів, Верховинського району – в селах Голови, Довгополе та Верхній Ясенів, у Рожнятівському районі – в селах Сваричів, Нижній Струтин та Верхній Струтин.

Фахівці визначили заходи зі знищення збудників хвороби картоплі та запровадили на вражених територіях карантинний режим. Paк картоплі виявляється як нарости на бульбах. У ранній фазі розвитку зараження поширюється по всій поверхні. Пізніше ракові нарости з’являються переважно навколо вічок.

Спочатку нарости світлі, згодом буріють, поверхня їхня стає горбкувата. Paкові утворення можуть бути різними за величиною – від невеликих горошинок до розмірів, більших за бульбу. Довкола наростів відмирає тканина бульби, картопля згниває.

Paк бульби викликає стійкий грибок, спори якого активізуються при вологій і теплій – плюс 15 градусів і більше – погоді. Цикл розвитку гриба триває 10-12 днів. Картоплю, хвору на paк, ні в якому разі не можна вживати в їжу. Також не можна згодовувати заражені бульби худобі в сирому вигляді – paк бульби розноситься з гноєм.

Інфіковані бульби краще знищити: наука поки не дала остаточної відповіді на питання про їх нешкідливість для людей і тварин.

Уражені paком кущі разом з бульбами і бадиллям або спалюють, або скидають в яму глибиною не менше метра і засипають хлорним вапном (як варіант – заливають формаліном або гасом). Зафіксовано занесення раку картоплі на нові ділянки з паводковою водою.

Особливо інтенсивно хвороба розвивається на присадибних ділянках, де нагромадженню патогена сприяє постійне вирощування картоплі.

Джерело

Все буде Україна