«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

В Україні планують у 10 разів збільшити розмір пені за борги з комуналки

 За борги також планують забирати водійське посвідчення

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №3613, в якому пропонується збільшити розмір пені за борги з комунальних послуг від 20% до 50% (на сьогодні розмір пені становить 4%). Документ опублікований на сайті парламенту.

Крім того, згідно із законопроєктом, за борги із ЖКП можуть відібрати водійське посвідчення.

Відзначається, що зараз за рішенням виконавця у громадян у рахунок виплати боргу можуть забрати частину зарплати. Якщо ж парламент прийме цей законопроєкт, а президент його підпише, то забирати дохід стане можливим і за борги з надання послуг ЖКГ, а саме 50% від зарплати.

“Звернення стягнення на заробітну плату не перешкоджає зверненню стягнення на майно боржника, якщо є непогашена заборгованість, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці зі сплати аліментів та перевищення встановленої Кабінетом Міністрів України загальної суми заборгованості з житлово-комунальних послуг”, – сказано в законопроєкті.

Більше того, за борги з ЖКГ люди змушені будуть виплачувати штрафи:

якщо боргу більше року – штраф у розмірі 20%;

якщо боргу більше двох років – штраф становитиме 30%;

якщо борг не виплачувався три роки і більше – штраф 50%.

Якщо депутати підтримають цей законопроєкт, то нові види штрафів можуть ввести з 1 жовтня 2020 року. Ініціаторами цього проєкту закону стали депутати фракції “Слуга народу” Михайло Лаба, Ігор Кривошеєв та Анатолій Костюх.

Нагадаємо, раніше депутати Верховної Ради запропонували ввести єдиний механізм реструктуризації боргів з житлово-комунальних послуг.

Все буде Україна