«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

В Україні скоро зміниться курс долара: до чого готуватися

В Україні спостерігається відносне затишшя на валютному ринку, курс долара коливається близько психологічної позначки в 28,1 грн/$. Наступного тижня, з 24 по 26 вересня, більшість аналітиків прогнозує незначне зміцнення гривні. Долар буде продаватися в межах 27,9-28 грн. Але вже з 26 вересня очікується девальвація - попит на долари може збільшитися.

Що відбувається і чого чекати

Гривня останні дні демонструє відносну стабільність. Зламати баланс попиту і пропозиції не вдавалося кілька днів, а незначні коливання практично не впливали на ситуацію.

Сприятлива ситуація може протриматися ще кілька днів, а після - знову девальвація. Головна причина, зазначає фінансовий аналітик Володимир Мазуренко - бізнес отримає відшкодування ПДВ. А це мільярди гривень. Гроші вони витратять на покупку доларів. І, звичайно ж, очікуючи осінню девальвацію, тягнути з покупкою не будуть. А значить, цілком можна очікувати збільшення попиту.

"Я б сказав, що наступний тиждень буде відносно стабільним, але з можливим прискоренням девальвації в другій половині. Кінець місяця завжди період, коли на міжбанку росте попит", - зазначає Мазуренко.

Ще одна причина для можливого прискорення девальвації - нагнітання навколо переговорів з МВФ. Як заявили представники Фонду, дискусії ще тривають і точних дат поки немає, проте в українських ЗМІ вже почали з'являтися новини про те, що переговори, нібито, програні і домовитися не вдалося.

Українська сторона переговорів поки ще дуже стримано коментує спілкування з МВФ. Місія перебувала в Києві з 6 по 19 вересня. Очікувалося, що вже цього тижня з'являться перші новини - до чого домовилися і коли можна очікувати транш. Однак, крапку в переговорах поставити не вдалося.

"Є певні правила. Поки тривають переговори, їх хід не коментується. Це нормальна ситуація. Давайте дочекаємося підсумків і тоді вже будемо робити якісь висновки", - пояснює Мазуренко.

Аналітики "Альпарі" водночас вважають, що весь наступний тиждень - період зміцнення гривні.

"На найближчий тиждень ми очікуємо помірного зниження курсу долара до гривні. Долар на міжбанку може торгуватися через тиждень близько 28,0 грн, а готівковий долар у банках може торгуватися близько 27,9 / 28,1 грн", - розповідає старший аналітик компанії Вадим Іосуб.

Євгенія Ахтирко, аналітик Concorde Capital, зазначає: період до кінця року - час, коли в Україні буде збільшуватися дефіцит платіжного балансу (витрачати доларів будемо більше, ніж заробляємо). А це впливає на баланс попиту і пропозиції на ринку. В результаті уникнути подорожчання долара буде практично неможливо. "Наш прогноз курсу на кінець року - 29,5 грн/$", - прогнозує Євгенія Ахтирко.

До чого призведе подорожчання долара

Україна залежить від імпорту: енергоресурси, продукти харчування, техніка, автомобілі і навіть нерухомість дорожчають пропорційно зростанню курсу. В результаті подорожчання долара зачіпає не тільки тих, хто купує валюту, але всіх українців.

Наприклад, як відомо, валютна складова в ціні на бензин - близько 80%. На 1 грн/$ збільшується вартість долара, на 80 коп. дорожчає літр бензину марки А-95. Зростають ціни на бензин і дизпаливо - дорожчає проїзд в громадському транспорті, збільшуються витрати на транспортування товару. У результаті незначно подорожчати може, наприклад, хліб, який на машинах доставляють з комбінату в супермаркет. Однак, на окремі товари ціни в Україні одразу прив'язані до валюти.

Йдеться, наприклад, про автомобілі, квитки на літаки, путівки за кордон і навіть квартири. Ріелтор Максим Бабуряк пояснює: вторинний ринок повністю залежить від долара. Як тільки відбувається подорожчання, знижується попит. Українці заробляють у гривнях, але купуючи житло на вторинному ринку, повинні витрачати долари.

"Чому обвалився ринок у 2015-му? Гривня дуже швидко втрачає свою цінність, тому вартість нерухомості встановлюють у твердій валюті - доларах. Але все одно є залежність від гривні, люди заробляють у гривнях. Звичайно, якби весь ринок перейшов на гривні, напевно, ситуація була б іншою. Але поки є як є - працюємо з доларами", - розповідає Бабуряк.

Водночас в новобудовах ціни на квартири змінюються не так значно, тому що закріплені в гривні. Тому після девальвації вигідніше купувати нове житло. Правда, як відзначають в "Укрбуд", подорожчання валюти з часом призводить до зростання цін і на "первинці".

"Нехай невеликі курсові коливання не можуть чинити серйозного впливу на ринок, помітне зростання вартості іноземних валют вже не може не відбитися на ціні квадратного метра. Якщо найближчим часом долар і євро відчутно подорожчають, слідом підвищиться і ціна квадратного метра. Хоч і не кардинально, але учасники ринку припускають, що зростання може скласти до 10-15%. І ринок уже почав реагувати. Так, подорожчання долара, що почалося в другій половині липня, призвело до різкого сплеску купівельної активності в серпні - поки ціни на житло ще не почали підвищуватися. У результаті в об'єктах корпорації "Укрбуд" у Києві за цей місяць було продано в 2,5 рази більше квартир, ніж у 2017-му", - зазначає прес-секретар корпорації "Укрбуд" Гліб Шемовнєв,

Джерело

Все буде Україна