«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

В Україні знизилися ціни на паливо, найбільше подешевшав бензин А-95 і дизель

Головне, щоб не росли світові ціни на нафту. На них наші заправники реагують дуже швидко.

Заправники зробили українським автомобілістам подарунок на новорічні свята - опустили ціни на паливо по всій країні. У період з 28 грудня 2018 по 2 січня 2019 року найактивніше дешевшав бензин А-95 і дизель, інформує Ukr.Media.

Наприклад, на заправках Socar і ANP ціну «п'ятого» опустили відразу на 1 гривню за літр, а на KLO і Socar - на 80-88 копійок, повідомила консалтингова група «А-95». Менш жваво здешевлення йшло на WOG, Паралель, Sun Oil, Автопорт і UPG - лише на 50 копійок. Вартість дизельного палива опускалася також нерівномірно: на 1 гривню в мережах Паралель, ANP, Socar, Автопорт і на 50 копійок - на ОККО, Sun Oil і UPG.

Після всіх знижень середній цінник на А-95 закріпився на 29,18 грн/л, на ДП - на 29,10 грн/л.

На цьому тлі вкрай скромним виглядає зниження ціни на автогаз: на 30 копійок, з фіксацією середнього цінника на 13,45 грн/л.

Цікаво, що на ряді великих заправок дизельне паливо вже зрівнялося в ціні з бензином А-95. А, наприклад, на тому ж Socar воно і зовсім на 50 копійок дорожче. За словами експертів, до такої ситуації призвело те, що якісні вимоги до ДП у світі стають вищими, а попит на бензин падає. Отже, кажуть вони, епоха дешевого дизеля підходить до кінця.

«Дизельне паливо буде ставати дорожче «п'ятого» бензину, попит на який з кожним роком падає», - підтвердив директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

Але це не завадить загальному паливному здешевленню на українських АЗС.

«Бензин і дизель подешевшають ще мінімум на гривню. Автогаз має потенціал для зниження ще на 3 грн/л», - прогнозує Куюн.

Зупинити цінове зниження може подорожчання нафти, про яке зараз заговорили експерти. Згідно з останнім дослідженням Bloomberg, барель нафти на світовому ринку може піднятися до $70. Незважаючи на останній ціновий провал: на початку 2019 року Brent подешевшав на 2% і опинився на рівні $44,84/барель.

Чи справдяться ці прогнози чи робляться тільки для розкручування спекуляцій на ринку - до кінця незрозуміло. Занадто активно змінюються геополітичні, макроекономічні, фінансові та інші фактори. На що точно можна розраховуватися - це на блискавичну реакцію цінників на наших АЗС. Як тільки підскочать котирування Brent в світі, відразу подорожчають наші бензин і дизель.

Авто

Все буде Україна