«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

В українців забагато вихідних: міф чи реальність?

Кількість державних вихідних суттєво не впливає на економіку країни. Німці працюють значно менше, ніж українці, але будують успішнішу економіку. Інфографіка

Останнім часом деякі політики переконують, що потрібно зменшити кількість державних вихідних в Україні і пояснюють це економічною доцільністю. Вони залучають експертів і наводять приклади певних країн.

Найбільшим противником теперішньої кількості державних вихідних є Український інститут національної пам'яті. Він пропонує зменшити це число з одинадцяти до дев'яти. Підстави — декомунізація та негативні економічні наслідки.

Проте існує мінімум п'ять причин, чому не варто зменшувати кількість державних вихідних в Україні з економічної точки зору.

Кількість вихідних в Україні нижча, ніж у світі
Кількість оплачуваних державних вихідних у світі варіюється від нуля у США, Монголії, Гайані, Вануату, Того, Молдові та на Соломонських островах до 27 в Ірані та Камбоджі. Звісно, у країнах з першої категорії є державні вихідні, але вони не оплачуються. Така система не створює фінансового тиску на роботодавців.

На карті можна побачити, скільки оплачуваних вихідних є у кожній країні.

Перенесення свят не збільшує кількість вихідних
Не всі офіційні державні вихідні в Україні припадають на будній день. Якщо свято припадає на суботу або неділю, воно переноситься на понеділок. Якщо свято припадає на вівторок або четвер, то вихідним одночасно стає і день між двома вихідними, який потім українці відпрацьовують у суботу.

Завдяки цьому українці мають змогу відпочити чотири дні підряд, але перенесений вихідний вони все одно відпрацьовують.

"Перенесення робочого дня на інший тиждень та об'єднання його з іншими робочими днями передбачає, що режим праці буде ефективнішим. У цьому є сенс", — вважає економіст Борис Кушнірук.

Пише - epravda.com.ua

Все буде Україна