«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Вам не вистачає йоду: Сім ознак йододефіциту

Йод є одним з найбільш важливих мікроелементів в людському організмі. Його нестача може спровокувати серйозні порушення, тому стежити за здоров’ям необхідно постійно, пише Zdorov-info

Медики попереджають, що про перші ознаки йододефіциту свідчитимуть розлад сну, млявість і занепад сил. Хронічна втома повинна спонукати людину негайно звернутися до лікаря.

Другою ознакою є сильна набряклість рук, ніг і, звичайно ж, набряки під очима.

У жінок можуть спостерігатися порушення мeнcтpуального циклу. Медики підкреслюють, що тривала нестача йоду часом призводить до бeзплiддя.

Четвертим симптомом виступає підвищена уразливість до застуд і грибкових інфекцій. Це пояснюється відчутним зниженням імунітету. Постійні запаморочення, шум у вухах і бліда шкіра також яскраво говорять про нестачу йоду.

Важливими факторами при йододефіциті виступають також порушення обміну речовин, що призводить до набору зайвої ваги, а також серйозне погіршення пам’яті та інтелектуальних здібностей.

Є тест, за допомогою якого можна в домашніх умовах перевірити, чи відчуває організм дефіцит йоду: слід намазати йодом у вигляді сітки передпліччя чи стегно. Якщо сітка зникне впродовж двох годин, значить в організмі не вистачає йоду, якщо ж йоду на шкірі не стане видно приблизно за добу після намазування, дефіциту немає.

 

Для профілактики йододефіциту слід вживати продукти з високим вмістом йоду, а саме:

  • морську рибу (бажано, свіжу, а не заморожену) та морепродукти;
  • молочні продукти;
  • морську капусту;
  • чорноплідну горобину;
  • гречку;
  • мед, лимон, грецькі горіхи;
  • йодовану сіль.

Слід пам’ятати, що термічна обробка майже повністю знищує йод в тій чи іншій страві, тож йодовану сіль краще додавати вже до готової страви, а не в окріп.

Людський організм для своєї нормальної роботи конче потребує багато корисних мікроелементів, один з яких – йод. Тож не варто допускати йододефіциту, краще заздалегідь подбати про себе і звернутися за медичною допомогою, як тільки це стане необхідним.

Джерело

Все буде Україна