«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Важливо! Українські банки перейдуть на нові номери рахунків

2019 року українські банки перейдуть на міжнародні номери банківських рахунків для клієнтів. Вони доповняться кодом країни та кодом банку, повідомляють Патріоти України.

"Національний банк України повідомив, що у 2019 році запровадить міжнародний номер банківського рахунку IBAN, що дасть можливість гармонізувати український платіжний простір з європейським. Таким чином з 1 квітня 2019 року банки відкриватимуть клієнтам нові рахунки у стандарті IBAN, а діючі номери рахунків з 1 квітня до 31 жовтня 2019 року банки України будуть самостійно змінювати відповідно до вимог цього стандарту із збереженням діючого номера аналітичного обліку. Як наслідок діючі номери рахунків для клієнтів доповняться кодом країни та кодом банку", - йдеться в повідомленні.

Водночас як повідомили в НБУ, у період з 1 квітня до 31 жовтня 2019 клієнти банків у реквізитах розрахункових документів матимуть можливість зазначати як діючий номер рахунку та код банку, так і номер у стандарті IBAN.

Згодом застосування IBAN стане обов'язковим для клієнтів усіх банків України під час здійснення переказів коштів як у національній, так і в іноземних валютах, у тому числі під час транскордонних переказів. Тобто, всі перекази будуть здійснюватися лише з використанням IBAN.

Завдяки новій системі оформлення рахунків клієнти банків зможуть ідентифікувати платника та отримувача коштів, а також банк України, що їх обслуговує. Уникнути помилок у реквізитах рахунків завдяки скороченню реквізитів в розрахункових документах. Швидше здійснювати перекази та отримувати кошти.

Серед інших переваг для клієнтів банків використання IBAN у майбутньому зробить можливим застосування QR кодів, які міститимуть інформацію про IBAN, для спрощення сплати рахунків та обміну платіжною інформацією.

В НБУ зазначили, що для України IBAN складається із 29 літерно-цифрових символів: коду країни, контрольного розряду, коду банку та номера рахунку. У результаті запровадження IBAN за першими двома літерам одразу можливо розпізнати країну учасника розрахунку (UA - Україна), а за допомогою контрольного розряду – забезпечити уніфіковану перевірку рахунку клієнта на його коректність.

Все буде Україна