«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Відео. Від сьогодні в ОРДЛО орди сепаратистів ринули за паспортами РФ

Набуття українцями громадянства РФ можна відстежити. Відповідно до Конституції України, подвійне громадянство мати заборонено, тому ті, хто отримає російський паспорт, утратять українське громадянство. Про це в коментарі виданню “ГОРДОН” сказав заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Юрій Гримчак.

“Я казав, що люди, які отримають російське громадянство, можуть утратити українське. Як це відстежити? Надання громадянства в РФ регулюється або федеральною міграційною службою, або відповідним указом президента, або розпорядженням міністерства закордонних справ. Це в будь-якому разі в Росії буде якось відображатися. Оскільки ці дані не засекречені, їх можна буде перевірити”, – зазначив Гримчак.

За його словами, чинне українське законодавство дає достатньо інструментів для регулювання питання громадянства.

“Є позбавлення громадянства, а є втрата. Людина може втратити громадянство на підставі того, що у нас за Конституцією можна мати лише один паспорт. Якщо людина отримує громадянство іншої країни і про це стає відомо, то вона втрачає українське громадянство. Так було з [колишнім народним депутатом Андрієм] Артеменком. Він офіційно заявляв, що в нього є канадське громадянство. Після чого втратив українське. Чинне законодавство дає нам достатньо механізмів, щоб регулювати питання громадянства, але можна було б опрацювати детальніше момент, коли людина відмовляється від громадянства України. Поки що такого пункту в нас ніде немає”, – резюмував Гримчак.

24 квітня 2019 року президент РФ Володимир Путін підписав указ, що спрощує набуття російського громадянства жителями окупованих бойовиками територій Донбасу. 29 квітня в місті Новошахтинськ Ростовської області відкрився центр видавання російських паспортів жителям окупованих територій Луганської області України у спрощеному порядку. 30 квітня аналогічний паспортний центр, призначений для видавання російських паспортів у спрощеному порядку жителям окупованих районів Донецької області України, відкрився в Некліновському районі Ростовської області.

У Міністерстві закордонних справ України назвали указ “юридично нікчемним” і таким, що не змінює належності жителів окупованих Росією територій Донбасу до українського громадянства. США і ЄС також засудили рішення Путіна.

27 квітня Путін заявив, що отримання російського громадянства можуть спростити для всіх українців. Сьогодні він підписав указ про введення спрощеного порядку отримання російського громадянства для певних категорій громадян України. 

Все буде Україна