«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Заробітчани доступно пояснили, чому не повернуться до України

Все набагато складніше, ніж ви думали

Українки, які вже тривалий час працюють за кордоном, розповіли чому не можуть повернутися додому. Зокрема, вони скаржаться, що як такого будинку у них вже немає – вдома їх сприймають як гостей.

"Я вже тринадцять років в Італії. Додому їжджу тільки в серпні, коли відпустка. Там син, онук. Але нудьгують вони за мною? Ми вже відвикли від сім’ї, і вони від нас теж. Сприймають, як гостей. Гроші беруть, як ніби так положено", – розповіла 48-річна Марія.

Вона також додала, що у неї не складаються відносини з італійськими чоловіками, оскільки "всі толкові вже одружені, а розведені не потрібні".

А ось 54-річна Наталя розповіла, що її дратує в місцевих чоловіків.

«А у мене чоловік – італієць. І ми з ним часто сваримося. Він все робить не так. Мене це бісить. Була будинку у дітей два тижні. Відчувала себе чужою і самотньою. Захотілося назад в Італію, де кожен день розмірений і передбачуваний: працюєш – отримуєш гроші. В Італії у мене якась стабільність. В Україні – постійне очікування кращого і відсутність грошей", – підкреслила жінка.

Не менш зворушливою виявилася історія третьої заробітчанки, 49-річної Ганни.

"Я перші десять років працювала в Італії, щоб побудувати будинок. Мріяла, що буде синові. А він одружився і пішов жити на квартиру. Він не хоче жити в селі. А для чого мені такий великий будинок? Як його опалювати взимку? Може онукам хоча б буде", – уточнила вона.

Більш того, Анна звернула увагу на різницю між українцями, які живуть за кордоном, і які туди не їздили.

"Наші люди хочуть, щоб все змінилося на краще, але самі ще не хочуть мінятися. Їм так комфортно. Щоб прийшов хтось і зробив все. Замість цього ми, заробітчанки, все самі собі напрацювали, важкою працею і безсонними ночами. З кожним роком повертатися все складніше", – сказала жінка.

Варто відзначити, що згідно з дослідженнями міжнародних організацій, левова частка українських заробітчан працює неофіційно, тому в майбутньому ці люди ризикують залишитися без пенсії. В чужі країни велика частина заробітчан їде без дозволу на роботу і знання мови. Крім того, відтік кадрів створює проблеми і для внутрішньої економіки України. Хтось перетинає кордон в туристичних цілях, але залишається на кілька місяців на заробітки, частина мігрантів не отримує офіційний дозвіл на роботу. Демографи оцінюють кількість заробітчан в 1,5-2 млн осіб.

А глава МЗС Павло Клімкін зовсім заявив, що тільки за 2017 рік країну покинуло понад мільйон громадян. "Загальна кількість працючих-мігрантів становить 1,2 млн осіб, або 3,5% від загальної чисельності населення України у віці 15-70 років. Короткострокові трудящі-мігранти складають 82,7% всіх трудящих-мігрантів або 2,9% населення у віці 15-70 років", - йдеться в звіті Міжнародної організації праці.І, не дивлячись на військову агресію, Росія залишається найпопулярнішою серед заробітчан країною, відзначається в звіті МОП. Там працює 43,3% всіх трудових мігрантів з України. Слідом ідуть Польща, Італія та Чехія.

Джерело

Все буде Україна