«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Зеленський може стати “весільним генералом”: У Верховній Раді готують великий сюрприз новому Президенту

Найближчим часом Верховна Рада збирається розглянути за ініціативою фракції «Самопоміч» законопроект “Про президента України”. Документ прописує можливість позбавлення глави держави повноважень, не прописаних в Конституції.

Законопроектом, зокрема, передбачається, що глава держави не зможе призначати склад НКРЭКУ та інших регуляторів, обласних голів СБУ, створювати Держуправління справами й інші органи управління. Канцелярія президента, за задумом законотворців, повинна виконувати допоміжні функції, не дублюючи повноваження Кабміну.

Глава уряду одночасно – секретар РНБО. Призначення або звільнення будь-кого з виконавчої влади можуть здійснюватися президентом лише за поданням або за згодою прем’єр-міністра. Кандидатури міністра оборони і міністра закордонних справ вносяться в парламент президентом за пропозицією коаліції. Причому він не може внести іншу кандидатуру, ніж ту, що вказали депутати.

Крім того, передбачено, що щорічно глава держави звітує перед Верховною Радою за використання ним коштів.

В описі того, як президент може бути усунений від влади йдеться про те, що підставою для такого кроку може бути: державна зрада; вчинення главою держави іншого злочину, наприклад, злочини проти основ національної безпеки, корупційне діяння, порушення присяги. Процес відсторонення ініціюється перед парламентом генеральним прокурором, депутатською фракцією чи групою народних депутатів.

Весільний генерал або захист президента?

Прихильники прийняття законопроекту стверджують, що ні про яке скорочення повноважень президента не йдеться. Парламентарії просто хочуть переглянути фактичні функції з тим, що прописано в Основному законі. Про це в коментарі InfoResist заявив нардеп і юрист Леонід Ємець (фракція “Народний фронт”).

«Сьогодні президент має повноваження, які виходять за рамки Конституції. Що мається на увазі? У Конституції прямо записано, що президент має повноваження лише ті, які записані в Конституції. Тобто законами зробити повноважень більше, ніж написано прямо в Конституції, Конституція забороняє. На сьогоднішній день президент має більше повноважень.

Наприклад, в Конституції у нього немає права призначати членів НКРЭКУ, а закон дає йому таке право. Загалом, це не один такий закон, де президент має повноваження ширші, ніж у Конституції. Власне, Самопоміч пропонує закон, яким призводить відповідно до Конституції відповідне законодавство. Але знову-таки сам текст закону вимагає, на нашу думку, ґрунтовної роботи над ним», – сказав він.

Зокрема, на його думку, потребує доопрацювання розділ про імпічмент. При цьому на питання про те, чи не призведе таке законотворчість до перетворення президента на «англійську королеву», нардеп відповідає негативно.

«Обмежити повноваження президента неможливо, тому що вони визначені Конституцією. Будь-який закон, який спробує обмежити повноваження президента, звузити їх стосовно Конституції, буде не конституційним. Тому перетворити президента на весільного генерала неможливо. Ось дивіться, імпічмент. Імпічмент, це виключно зняття недоторканності з президента в разі вчинення ним злочину. Тому що хтось розцінює імпічмент як спосіб обмеження повноважень президента. Хтось як спосіб прибрати президента, якщо він не впорався зі своїми повноваженнями. Або спосіб прибрати президента, якщо він комусь не подобається. Це не імпічмент.

Імпічмент — це виключно можливість залучити президента до кримінальної відповідальності. Підкреслюю, до кримінальної. За вчинення ним злочину, передбаченого кримінальним кодексом. Всі інші питання не мають ніякого відношення до імпічменту, закону про імпічмент і до процедури про імпічмент», – додав він.

Ємець нагадує, що в даний час процедури імпічменту в законодавстві немає, прописана лише можливість притягнення президента до кримінальної відповідальності за вчинення злочину.

«Це називається процедура імпічменту, але немає закону, який б розписав, яким чином це робиться. І для того, щоб реалізувати процедуру імпічменту необхідно ще прийняти закон про тимчасові слідчі комісії, який на сьогодні теж не існують. Тому сьогодні є норма Конституції про те, що процедура імпічменту передбачена, але вона не працює, тому що немає закону про імпічмент, ні закону про тимчасові соціальні та слідчі комісії», – зазначив він.

Зараз, каже нардеп, ситуація така, що президент може вбити людину і спокійно піти додому. І ніхто його не посадить до закінчення терміну його повноважень.

“У президента Порошенко є достатньо часу, щоб цей закон був ухвалений і підписаний”, – резюмував Леонід Ємець.

Як уточнила на своїй сторінці в Facebook заступник голови Верховної Ради Оксана Сироїд від фракції “Самопоміч”, час прийняття подібних законів настає раз на п’ять років – на початку або в кінці президентської і парламентської каденції.

«Така природа влади. Однією з перших пропозицій, яку «Самопоміч» зробила Порошенку у 2014 році – підтримати законопроект Про Президента. Тоді він відмовився, і наслідки нам відомі. Сьогодні ми так само пропонуємо новообраному президенту Зеленському це рятівне для нього рішення», – написала вона.

Віце-спікер підкреслила, що мета – не обмеження, а захист.

“Ми не хочемо, щоб президент став заручником олігархів. І мета Закону Про Президента, який підготувала «Самопоміч» – не обмежити владу Президента, а тільки привести її у відповідність до Конституції, і навіть більше – захистити Президента. Будь-хто, хто приходить на такий обсяг влади стає дуже вразливим. А коли є закон, який встановлює правила гри, то він кожному, хто спробує впливати на Президента, казатиме: «я не можу, в мене є обмеження, встановлені законом»”, – повідомила Оксана Сироїд.

пИШЕ - inforesist.org

Все буде Україна