«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Знайшов місце розстрілів сотень українців: в Росії затримали відомого історика

У Росії затримали главу відділення "Меморіалу" в Карелії, відомого історика, який знайшов місце розстрілу сотні українців за часів СРСР, Юрія Дмитрієва.

Про це повідомила його дочка Катерина Клодт, пише "Новая газета" . При цьому пропагандистські ЗМІ стверджують, що Дмитрієв нібито порушив підписку про невиїзд і збирався виїхати до Польщі.

Так, з'явилася інформація, що у нього була з собою валіза з речами. Однак дочка Дмитрієва спростувала цю інформацію. Слідчий комітет вдруге порушив кримінальну справу проти нього нібито про насильницькі дії сексуального характеру.

Відзначимо, що в квітні поточного року Дмитрієв був виправданий судом у справі про виготовлення дитячої порнографії, яку на нього завели в грудні 2016 року. Йому інкримінували 9 фотографій, виявлених в його комп'ютері, на яких його прийомна дочка зображена без одягу.

Історик стверджує, що фотографував хворобливу дівчинку голою для контролю її розвитку і звіту перед опікою. 14 червня виправдувальний вирок був скасований Верховним судом Карелії. У засіданні прокуратура представила результати нового психологічного обстеження дівчинки, про яку Дмитрієв і його адвокат не знали і яке було зроблено вже після рішення суду першої інстанції. Справу відправили на дорозслідування.

Як пов'язаний з Україною

Цікаво, що за часів СРСР Дмитрієв проживав на території України - в Чернігові. Свого часу він організував архівні дослідження, що стосуються жертв більшовицького терору і пошуку згадок про місця їх поховань в Карелії. Також він активно займався відновленням прав жертв політичних репресій.

Але найголовнішим його досягненням є те, що він спільно з іншими членами експедиції знайшов місце масових розстрілів і поховань людей - урочище Сандармох в Медвеж'єгорському районі Карелії, де в жовтні - листопаді 1937 року ростріляли 1111 в'язнів Соловецької тюрми особливого призначення, в тому числі сотні українців.

Серед страчених легендарні українські письменники Микола Куліш, Лесь Курбас, Антін Крушельницький, Микола Зеров, Валер'ян Поліщук, Мирослав Ірчан, Григорій Епік.

Джерело

Все буде Україна