«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

7 серпня пам’ять святої Анни – матері Марії, яка народила Ісуса Христа

У церкві 7 серпня вшановується пам’ять святої Анни – матері Марії, яка народила Ісуса Христа. Анна народилася в родині священика і вийшла заміж за Іоакима, з яким жила в Назареті. Незважаючи на численні спроби зачати дитину, дітей у сімейної пари так і не з’явилося. Але одного разу Йоакима, пішов у пустелю, з’явився ангел, який повідомив, що Анна незабаром повинна народити дочку. Іоаким повернувся додому, і незабаром його дружина, дійсно, народила дівчинку. Ім’я Марія отримала лише на 15-ий день за іудейським звичаєм. До слова, назвали її так, як наказав робити ангел, сказавши, що ім’я дочки Анни і Іоакима підготував сам господь.

Історія

Анна народилася в сім’ї священика і вийшла заміж за Іоакима, з яким жила в Назареті. Незважаючи на численні спроби зачати дитину, дітей подружжя так і не з’явилося. Але одного разу Якиму, удалившемуся в пустелю, з’явився ангел, який повідомив, що Ганна незабаром повинна народити дочку. Іоаким повернувся додому, і незабаром його дружина, дійсно, народила дівчинку. Ім’я Марія отримала лише на 15-ий день за юдейським звичаєм. До речі, назвали її так, як наказав зробити ангел, сказавши, що ім’я дочки Анни і Іоакима приготував сам господь.

Крім цього, у церковному календарі день 7 серпня пов’язаний з особистістю преподобного Макарія Унженского .

Цікаво, що в народі 7 серпня називали днем Річної Ганни, але при цьому вона сама у слов’ян вважалася зимоуказівницею. Встигала перша картопля, а тому, з неї готували різні страви. Так, крім традиційної смаженої і вареної картоплі 7 серпня готували картопляні оладки, ватрушки, фарширували половинки картоплі різними начинками, робили картопляні котлети.

Народні прикмети на 7 серпня

  • Світла і тепла погода – зима сніжною не буде.
  • Вранці холодно – зима студеною буде і настане рано.
  • Яка погода буде до обіду – така ж і до кінця грудня.
  • Лелеки в зграї збираються – зима буде холодною і ранньою.
  • Мурахи різко збільшують мурашники – зима буде достатньо холодною.

Що не можна робити 7 серпня

Лаятися цього дня заборонено, оскільки предки вважали, що це погана прикмета – можна накликати на себе біду. Також заборонено чинити взуття й одяг, скупитися, залишати дитину одну в кімнаті та пересаджувати квіти.

Все буде Україна