«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Акафіст-молитва до Святого Василія Великого, яку потрібно прочитати саме сьогодні

Кондак 1 Вибраний всього світу пресвітлий світильнику, і Христової Церкви премудрий учителю, чернечих уставів найперший написателю, Василію Великий, Святої Трійці гарячий і вірний служителю, до Господа молися за нас, що Тебе вихваляємо і щирим серцем до Тебе кличемо: Радуйся Василію Великий, всесвітній світильнику.

 

Кондак 2

Побачивши Тебе, преславний Кесаріївський люд, як палкого поборника Святої Трійці, ввели Тебе на святительський престіл, хоч неохочий Ти був і чимало раз утримувався, на нього ж сівши. Божественним вченням прогримів і трисонячне нероздільне Ти світло Божества проповідував: тому осяяні Твоїм вченням, всюдисущій поклоняючись Трійці, благально співаємо – Алилуя!

Кондак З

Сила Вишнього Тебе непоборним воїном вчинила, святителю Василію, кріпко і мужньо Ти боровся з Юліаном-відступником і озлобленими ідолопоклонниками, їхнє поганське язичне вчення Ти мечем святої віри посік, зволивши Трійці Святій у Єдиному Божестві виспівувати: Алилуя!

Кондак 4

Бурею нечестивого царя Валентія, розпаленого єресенським вченням, Ти розігнав силою Божественного Духа, і повсталих на православних Ти втихомирив, церкву, захоплену єретиками. Ти повернув силою молитви Твоєї, в ній невимовною радістю православних співав Ти Святій Трійці: Алилуя!

Ікос 4

Кондак 5

Зорею духовного Сходу, що від Бога іде, Ти показався, святителю Христовий Василію, і немов мряку єретичного вчення, на Господа нашого Ісуса розпорошуючи, просвітив промінням богослов’я. І того ж Божого Сина Одноістотного Отцеві і Духові Ти цим вказав, ще й з ревністю, честю та славою йому, як істинному Богові і досконалому чоловікові, повсякчас співаєш: Алилуя!

Кондак 6

Ти виявив себе, Христовий святителю Василію, богомовним проповідником, богонатхненними устами, понад мед солодкими, на ту пору, коли то у великім замішанні була Християнська Церква, Ти бо як доброзвучна сурма засурмив усім країнам землі про спасіння Бога нашого. Ти зберіг святу християнську віру цілою, нездоланною, збережи в ній і нас, що співаємо Богові Алилуя!

Кондак 7

Христос Господь, найвищий Архієрей, хотівши прикрасити Тебе Архієрейською владою, спочатку прикрасив Тебе даруванням Святого Духа, як коштовним камінням, ними єретичні знищив Ти вчення. Стадо, Тобі доручене, на живоносних полях з вірою і правдою доглядав Ти, разом і навчив їх єдиному в Тройці Богові співати: Алилуя!

Ікос 7

Вихваляємо Тебе, нового Арона, святителю Василію, не старозавітною одежею, що рясніє багатоцінними двадцятьма каменями, але Христовою. Ангелами сповіданою, як двадцятьма кам’яними узорами витканою, і прикрашена в ній же Божественно і Ангеловійно. Ти тайни, ми Тобі сьогодні від багатокам’яних бісерів складаємо пісню і співаємо:

Кондак 8

Дивне і преславне бачив в Тобі святий Єфрем, святителю Христовий Василію, що Ти Серафимським вогнем досягав небесної висоти; сподоби і нас, найчесніший Отче, Твоїх дітей, горіти безперестанно добрими ділами Божої милості і ніколи не згасати, і з чистим серцем співати Богові Алилуя!

Кондак 9

Не змогла вся бісівська многота протиставитись Твоїй силі, преподобний Отче, бо юнака пoмepлого Ти з адської горловини вирвав силою Твоєї молитви, після сорокаденного покаяння його рукописання розірвав, і юнака з Творцем примирив і поєднав Ти, і з жалісним серцем співати навчив Алилуя!

Кондак 10

Бажаючи спасти Своє створіння. Творець багатьох вивів із темряви безвір’я до світла християнства. Смeртельно бо вже ти слабував і приближався до блаженної кончини, коли єврея-лікаря з жінкою і дітьми Ти просвітив хрещенням, і навчив, як чистим серцем слід співати Трійці Святій пісню: Алилуя!

Кондак 11

Співи достойні воздати Тобі хочемо, о пречудний Василію, з небес бо на нас соглядаєш і Божу благодать нам своїм пильним благанням випрошуєш. Нев’янучим вінцем Ти увінчаний від всемилостивої десниці пастироначальник Христа Бога, шо Йому, як істинному Богові, з Ангелами співаєш: Алилуя!

Кондак 12

Благодать одноістотного Богоначала винагородила Тебе за Твої подвиги, болі і труди, святителю Василію, баченням обличчя невимовної слави і несподіваної краси й доброти сподобила Тебе зі святими перебувати та співпрацювати. Нам же і за нас, що славимо Твоє представлення, пам’ятай, що співаємо Богові Алилуя!

Кондак 13

О всесвятий і великий Ієрарху Христовий Василію, звесели сумуючих, знайди згублених. Сьогоднішню молитву від нас прийми і занеси її до престолу Пресвятої Трійці, щоб ми заради Твоїх святих молитв стали спадкоємцями Небесного Царства і сподобилися з Тобою і зі всіма Святими вічно співати Богові: Алилуя, Алилуя, Алилуя.

(Після цього 1-й ікос і 1-й кондак)

Джерело

Все буде Україна