«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Мобілізація в Україні: кого можуть очікувати сюрпризи

25 листопада Російська Федерація здійснила неприкритий акт військової агресії проти України. Під час планового переходу з порту Одеси до порту Маріуполя буксир Військово-морських сил України був протаранений прикордонним кораблем Росії. Після цього російські військові застосували зброю проти кораблів ВМС України, захопивши три судна. 23 українці стали військовополоненими, зокрема декілька поранених.


У зв'язку з кричущим інцидентом президент Петро Порошенко видав указ про введення воєнного стану на території України. Ініціативу глави держави з деякими поправками підтримали 276 народних депутатів. Таким чином воєнний стан введено в Одеській, Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Луганській, Донецькій, Сумській, Харківській, Чернігівській, Вінницькій областях та внутрішніх водах Керченської акваторії терміном на 30 днів, з 14:00 26 листопада до 14:00 26 грудня 2018 року .

З огляду на наростання агресії Росії проти України і введення воєнного стану OBOZREVATEL вирішив з'ясувати, чи загрожує українцям масштабна мобілізація

Чи буде велика мобілізація?
Згідно з указом президента Петра Порошенка від 26 листопада, Міністерству оборони України та Генеральному штабу Збройних Сил України доручається невідкладно у встановленому порядку уточнити мобілізаційний план Збройних Сил України, зокрема обсяги призову резервістів оперативного резерву першої черги.

А також передбачити заходи часткової мобілізації, організувати і провести навчальні збори з резервістами оперативного резерву у необхідних обсягах.

Це означає, що повномасштабної мобілізації в Україні чекати не варто. А от часткова мобілізація може бути оголошена президентом України в терміни та в обсягах відповідно до загроз національній безпеці України. Для цього треба буде видавати абсолютно новий указ, який визначить, скільки людей треба мобілізувати і на який час.

У разі проведення часткової мобілізації в першу чергу призиватимуть резервістів першої черги. Це люди, які пройшли військову підготовку і мають бойовий досвід. За необхідності, вони призиватимуться і комплектуватимуть бойові частини, де вже проходили службу.

Мобілізація в Україні: кого можуть очікувати сюрпризиПоділитися
зображенням
Крім першої черги, існує друга, яка складається також із колишніх військових. Резерв другої черги призначений для комплектування військових частин стратегічного резерву і командних посад військових частин територіальної оборони.

Що з регіонами, де введено ВС?
Повної мобілізації в окремих регіонах України також не передбачається. Наприклад у Харківській області уточнили, що на даний час робота військових комісаріатів проводиться у плановому режимі.

Уточнюються облікові дані військовозобов'язаних оперативного резерву першої черги та оперативного резерву другої черги. У військкомати ніхто не викликається.

Не збираються мобілізувати народ так само у Донецькій і Луганській областях. У коментарі OBOZREVATEL заступник міністра з питань окупованих територій Юрій Гримчак повідомив, що всі бойові частини повністю укомплектовані особовим складом.

"На сьогодні всі частини, які беруть участь в ООС, приведені в бойову готовність. У нас укомплектовані майже всі бойові частини, тому нагальної потреби проводити мобілізацію немає. Але у нас є так званий резерв першої черги, це люди, які мають бойовий досвід, їх близько 200 тис, і зараз із ними проводиться робота. Тому в разі потреби ми можемо досить швидко цей резерв підняти", — заявив він.

Дивіться відео на тему

 

Все буде Україна