«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Що дасть Україні тероборона, формування котрої до кінця лютого має скласти до 70% від запланованого штату

В Україні набув чинності закон "Про основи національного спротиву. Він передбачає трансформацію Сил територіальної оборони на систему національного спротиву. Командувачем Сил територіальної оборони ЗСУ став Юрій Галушкін.

Особливості комплектування сил тероборони розділили спеціалістів на два табори. Одні активно підтримують, інші навпаки вказують на недоліки. "Апостроф" з'ясовував, в чому полягають особливості закону "Про основи національного спротиву", зазначають Патріоти України.

Як працює територіальна оборона в інших країнах

Для прикладу можна навести Польщу. На тлі російсько-української війни у 2016 році там було ухвалено рішення про формування нового виду збройних сил – військ територіальної оборони. У Польщі ТрО комплектується за територіальним принципом і лише легкопіхотними підрозділами.

У жовтні 2021 року заступник прем'єр-міністра Польщі Ярослав Качинський оголосив, що його уряд має намір значно збільшити витрати на оборону. Передбачалося подвоїти чисельність збройних сил Польщі до 250 000 осіб та розширити лави Сил територіальної оборони (Wojska Obrony Terytorialnej або WOT) до 50 000 осіб. Підпорядковуються сили ТрО Польщі Міністерству оборони країни.

В Естонії також є війська територіальної оборони. Але правила тут дещо інші. "Кайтселійт" - добровольче воєнізоване формування в Естонії, яке стоїть поряд зі збройними силами Естонії та входить до складу сил оборони країни. Воно було засноване ще ХІХ столітті. Зазначається, що у мирний час "Кайтселійт" підпорядковується міністру оборони, але у разі військових дій переходить під командування сухопутних військ. На сьогоднішній день відділення "Кайтселійт" існують у всіх 15 повітах країни. Тобто зараз в Естонії є 15 дружин, кожна з яких ділиться на дрібніші підрозділи.

Підрозділи територіальної оборони функціонують і у Швейцарії. Армія цієї держави взагалі побудована за принципами територіальної оборони. Протягом 72 годин після початку бойових дій збройні сили Швейцарії можуть поповнити 60 тисяч цивільних, при цьому населення країни становить близько 8 мільйонів осіб.

Специфіка роботи територіальної оборони у різних країнах залежить від багатьох особливостей. Найчастіше експерти стверджують, що скопіювати структуру ТрО для іншої країні неможливо, тому що на процес формування впливають різні фактори, зокрема менталітет громадян і навіть рельєф місцевості.

Тероборона в Україні

За словами міністра оборони України Олексія Резнікова, до кінця лютого підрозділи ТрО будуть укомплектовані не менш як на 70% по всій країні. Відомо, що до складу Сил ТрО входить командування, чотири регіональні управління, 25 бригад (по одній бригаді у кожній області та у місті Києві) та близько 150 батальйонів (по одному на район). У мирний час чисельність сил ТрО становитиме 10 тисяч осіб. Ці люди сформують організаційно-управлінське ядро батальйонів та бригад.

Штат особливого періоду складатиметься зі 130 тисяч людей. Це будуть громадяни України, які уклали контракт. Їми опікуватимуться військові, за ними буде закріплена зброя.

За рішенням Головнокомандувача ЗСУ, у невеликих населених пунктах, з метою захисту критичної інфраструктури, можуть бути створені й добровольчі формування територіальних громад у тому випадку, якщо існуючих Сил не вистачатиме.

За словами командира бригади ТрО Київської області Олександра Коваля, служба в теробороні мало чим відрізняється від служби в інших підрозділах ЗСУ, а зарплата така сама, як у бойових частинах. Великим плюсом військовий вважає, що домівка, як правило, поруч. "Резервісти будуть зайняті своєю звичайною цивільною роботою. Але щороку їх викликатимуть на військові збори, під час яких вони пройдуть заняття з вогневої, військово-медичної, тактичної та інженерної підготовки", - пояснив Коваль.

Створення Сил територіальної оборони підтримало багато військових, які мають бойовий досвід. На думку командира батальйону Білоцерківського району Валерія Римарчука, територіальна оборона – це надзвичайно важливий компонент. Адже армію можна перемогти, а народ - ні.

Виклики та проблеми

Але є й інші думки. Наприклад, перший заступник командувача Сил спеціальних операцій ЗСУ у 2016-2019 роках, заступник секретаря РНБО у 2019-2020 роках, генерал-майор Сергій Кривонос вважає Сили територіальної оборони України позитивним нововведенням, але щодо відповідного закону "Про основи національного спротиву" ставиться зі скепсисом. На його думку, закон не зможе повністю функціонувати, оскільки певна кількість підзаконних актів ще не готова та не введена в дію. Також його бентежить те, що в ТрО зараз займаються облаштуванням місць дислокацій бригад і батальйонів. "Військові не повинні займатися ремонтами. Вони повинні навчити підлеглих переповзати по-пластунськи, кидати гранату, рити окопи та влучати в ціль на дальності в сто метрів. Якщо солдат це вміє робити, значить ним можна керувати. Отже, він виконає завдання і залишиться" у живих", - вважає Сергій Кривонос.

У свою чергу, Іван Апаршин, який був керівником Директорату з питань національної безпеки та оборони в Офісі Президента України у 2019-2020 роках, заявив, що Міноборони направило листи до обласних державних адміністрацій (ОДА) з проханням виділити приміщення для дислокації Сил територіальної оборони.

Іван АпаршинФото: АпострофІван АпаршинФото: Апостроф

"Це помилка та затягування часу. Управління сил ТрО мають бути розміщені у будівлях ОДА", - пояснив він.

Існує ще й проблема фінансування сил територіальної оборони. Цього не приховує й міністр оборони. "Можливо, ми звернемося до українського парламенту з проханням внести зміни до державного бюджету, якщо зрозуміємо, що потребуватимемо такого додаткового фінансування", — заявив Олексій Резніков.

Сергій Кривонос також ставить під сумнів інформацію про те, що сили ТрО укомплектовані стрілецькою зброєю на 100%. Скепсис генерала підтверджує і той факт, що у Києві бійців місцевих Сил територіальної оборони вчать використанню кулеметів Дегтярьова ДП-27, 1928 року випуску. Тобто вчитися доводиться на старій зброї.

За словами Сергія Кривоноса, проблемою може стати мотивація. "Можливість перекидання загонів може стати серйозним демотивуючим фактором, коли людина приходить захищати свій дім, а його відправляють до іншої області", - пояснив він. До того ж генерал-майор вважає, що керівництво має намір використовувати Сили територіальної оборони як гарматне м'ясо, хоча завдання даних сил – це безпека тилу, а не просто бойові дії з підрозділами російської армії.

Все буде Україна