«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Що зміниться в червні для українців: новий документ на кордоні і премії в 5 “мінімалок”

З настанням літа в Україні передбачається кілька ключових змін. З 1 червня 2018 року буде введено нові нормативи для банків і ВНЗ, виростуть тарифи і будуть введені більш жорсткі санкції за борги по комунальним послугам

Комунальні борги

Відповідальність за непогашену комунальну заборгованість стане більш жорсткою. З 10 червня 2018 вступає в дію Закон України «Про житлово-комунальні послуги», який передбачає більш жорстку відповідальність споживача за непогашену заборгованість. За кожен день прострочення сплати боргу буде нараховуватися пеня, а також будуть вводитися обмеження і припинення надання послуги в цілому.

Вид на проживання

З 1 червня вид на проживання в Україні буде видаватися у формі ID-карти. Кабінет міністрів затвердив новий зразок бланка виду на проживання та порядок його оформлення і видачі.

Податкова декларація

З 1 червня 2018 року вступають в дію зміни до форми податкової декларації з ПДВ, згідно з наказом Міністерства фінансів. Наказом № 381 затверджено зміни до форми податкової декларації з податку на додану вартість.

Новий документ на кордоні

З 1 червня в Україні змінені правила перевезення домашніх тварин за кордон. Згідно з наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України, тепер вивозити домашніх тварин, котів і собак, за межі України можна, маючи ветеринарно-санітарний паспорт на домашню тварину встановленого зразка. Були змінені правила щодо заповнення, зберігання, списанню ветеринарних документів та вимоги до їх обліку. Тепер діє єдина форма бланка ветеринарно-санітарного паспорта на домашніх собак і кішок. Отримати ветеринарний паспорт можна в органах Госпродпотребслужби на підставі клінічного огляду тварини і при наявності всіх відповідних лікувальних обробок і щеплень.

Курс долара

Очікується, що влітку українська гривня буде зміцнюватися. Ціни на сировинних ринках зростають, опалювальний сезон закінчився, збільшуються експортні виручки аграріїв. Єдине, що може зупинити ревальвацію гривні – це негативні новини від МВФ.

Норматив для банків

Нацбанк з 1 червня 2018 року розпочинає вводити новий норматив для банків – коефіцієнт покриття ліквідністю. Коефіцієнт LCR відображає рівень стійкості банку до короткострокових шоків ліквідності, які характерні для кризових періодів, коли відбувається значний відтік коштів клієнтів.

Ліцензування ВНЗ

З 1 червня Міністерство освіти планує здійснювати ліцензування освітньої діяльності вищих навчальних закладів виключно в електронному вигляді. Буде створена електронна черга, через яку будуть реєструватися ліцензійні справи в порядку надходження їх в Міносвіти.

Учитель року

З 1 червня набуває чинності постанова Кабінету міністрів України про збільшення преміальних Всеукраїнського конкурсу Учитель року. Педагоги-переможці конкурсу тепер будуть отримувати по п’ять мінімальних заробітних плат.

Мобільна пошта

Укрпошта запускає з 1 червня пілотний проект пересувного відділення. Перший пілотний проект з мультимодальних переміщенням транзитних відправлень поштою буде працювати в Чернігівській області.

Тарифи на холодну воду

З 1 червня планують підняти тарифи на холодну воду в Києві. Ціни можуть вирости трохи більше ніж на гривню – до 16,7 грн / куб. м.

Підвищення квартплати

У Харкові з 1 червня піднімуть тарифи на послуги з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій. Середній розмір квартплати зросте з 2,83 грн до 3,4 грн за 1 кв. м.

Монетизація пільг

З 1 червня у Львівській області вводиться адресна монетизація пільг для всіх соціальних категорій пасажирів. У зв’язку з цим платити в маршрутках за проїзд доведеться всім.

Джерело

Все буде Україна