«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Ціни на паливо: що чекає водіїв на заправках

Україна знижує свою залежність від імпортного бензину. Модернізація двох наших НПЗ в Кременчуці і Шебелинці дозволила вперше за три роки збільшити виробництво вітчизняного палива, причому за євростандартом екологічності Євро-5.

Експерти ринку говорять, що ця тенденція продовжиться і вбереже ціни на бензин від різких стрибків в майбутньому. За даними дослідження «Консалтингової групи А-95», в I кварталі 2018 року виробництво бензину і дизпалива (ДТ) в Україні зросла на 12%. Як розповів нам директор «А-95» Сергій Куюн, вперше з 2015 року українські виробники палива вийшли в лідери на ринку бензину: 45,3% ринку, або 195 тис. Т (в І кв. 2017 року було 42%) .

Найбільший наш імпортер бензину, Білорусь, має 40,8% ринку (у 2017 році було 47%). Обсяги виробництва дизельного палива зросли на 23,6%, до 178,1 тис. Т, його частка на ринку збільшилася з 13,2% в I кв. 2017 р. до 14,2% в I кв. 2018 р. За словами Куюна, це результати проведеної в 2015 р часткової модернізації українських НПЗ, що дозволило збільшити продуктивність і підвищити якість до євростандартів.

Однак навіть ці успіхи поки не знизять ціну палива, впевнений Куюн, оскільки собівартість нашого пального висока, а 25% переробки нафти припадає на дешевий мазут.

«Необхідна подальша модернізація НПЗ. Кон'юнктура внутрішнього і зовнішнього ринків залишається для наших НПЗ сприятливою, очікуємо в 2018 р збільшення їх частки на ринку бензинів до 50%, на ринку дизпалива - до 20% », - прогнозує Куюн. Але з дизпаливом залишаються проблеми.

«Якщо ринок наших бензинів зараз прагне до 50%, то 85% дизеля - імпорт», - уточнив директор спецпроектів НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев. Куюн говорить, що якщо споживання бензину буде знижуватися через перехід автомобілістів на скраплений газ, то ДТ буде потрібно все більше: для залізничних і автомобільних перевезень, агросектора, також в Україні все більш популярні легковики і мікроавтобуси на дизпаливі. А наростити його виробництво в рази буде складно через відсталі технології. У зв'язку з цим експерти вважають контрпродуктивною ідею введення квотування ввезення палива і введення загороджувального мита в розмірі 30% вартості, якщо імпорт перевищить половину ринку.

«Квотування призведе до підвищення цін. З економічної точки зору це, безумовно, вигідно нашим виробникам, але воно вдарить по споживачах і викличе, по-перше, дефіцит на ринку, потім зростання цін спершу на дизель, потім на все інше, так як ціна палива входить в собівартість будь-якого товару » , - упевнений Рябцев.

Джерело

Все буде Україна