«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

У Польщі заявили про загрозу конфлікту з Україною

Польські чиновники починають використовувати скандальні поправки до "антибандерівського" закону про Інститут національної пам'яті для тиску на українські організації.

Як пише Gazeta Wyborcza, воєвода Любліна Пшемислав Чарнек знайшов потужний аргумент проти України.

"Парламент Польщі фактично вклав йому в руки антиукраїнську зброю, прийнявши поправки до закону, в яких говорилося про жертви українських націоналістів", - стверджує видання.

Також зазначається, що зміни в документ стали катастрофою для дипломатії й іміджу Польщі у світі, через них зіпсувалися відносини Варшави з США, Ізраїлем і Україною.

При цьому партія "Право і справедливість" намагається виправити це з першими двома країнами. Тому депутати внесли зміни до закону, вилучивши з нього пункт про тюремні терміни для тих, хто говорить про відповідальність поляків чи польської держави за злочини Третього рейху. Разом з тим, пропозиція опозиції виключити і пункти про жертви українських націоналістів була відхилена.

"Виявилося, українці для нас не настільки важливі", - підкреслює видання.

Чарнек, посилаючись на ці пункти закону, публічно засудив лідера "Українського товариства" Гжегожа Купріановича і звинуватив його в антипольській діяльності. Звинувачення він пояснив участю лідера української організації в урочистих заходах, присвячених пам'яті загиблих українців від рук "Армії Крайової" в Сагрині. Через це воєвода Любліна поскаржився на Купріановича в прокуратуру.

За словами чиновника, лідер української організації хоч і не заперечував "злочини УПА проти поляків", але намагався прирівняти трагедію на Волині з "кількома сотнями цивільних українців, які загинули в Сагрині 10 березня 1944 року".

"Атака воєводи Любліна проти "Українського товариства" - це приклад політичного авантюризму ", - зазначила Gazeta Wyborcza.

Джерело

Все буде Україна