«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

У зони відчуження є майбутнє: українцям покажуть "Арку" Чорнобиля (ВІДЕО)

В Україні покажуть унікальний фільм про Чорнобиль

У день річниці Чорнобильської аварії, 26 квітня, в Україні покажуть короткометражний фільм-постсимфонію "Арка". Кіно повністю було знято на території Чорнобильської зони відчуження. Зйомки проходили в жовтні-листопаді 2016 року, під час будівництва захисної арки для зруйнованого четвертого енергоблоку ЧАЕС – у безпосередній близькості від місця аварії, яка сталася в 1986 році. В основу фільму лягла історія хлопчика, що виріс в Прип'яті.

Фільм "Арка" розповідає не стільки про трагедію, скільки про те, що у зони відчуження є майбутнє. Це спроба зафіксувати час, залишити свідчення величі і неповторності моменту. Автор ідеї фільму і продюсер – Ірина Ніколаєнко. Музичний продюсер – відомий український рок-музикант, автор знаменитої рок-версії гімну України – Микита Рубченко. У співавторстві з композитором Володимиром Мисиком вони написали саундтрек до фільму – постсимфонію "Арка".

Її основою стали звуки кількох унікальних об'єктів Зони відчуження. Записали і виконали музику колектив Микити Рубченко і український етно-симфонічний оркестр. За зйомку фільму відповідала команда на чолі з режисером Антоном Шатохіним і кліпмейкером Радиславом Лукіним. Виконавець головної ролі – Євген Сичов. Цікаві факти про фільм "Арка" Арка, що дала назву фільму, – це найбільша у світі мобільна наземна конструкція з прольотом у 257 метрів, заввишки 109 метрів (35-поверховий будинок), довжиною понад 160 метрів (півтора футбольних поля) і вагою понад 36 тисяч тонн.

Арка – це частина складної інженерної системи новий безпечний конфайнмент. У листопаді 2016 року вона накрила застаріле укриття над зруйнованим енергоблоком. Унікальні акустичні властивості Арки і охолоджувальної споруди – градирні – враховувалися при створенні постсимфонії: швидкість акустичних відбиттів задала темп твору. Підготовка до зйомок фільму зайняла два місяці. А знятий він був всього за тиждень. 150 чоловік брало участь у створенні фільму.

Концертні кадри зняті безпосередньо під Аркою в 300 метрах від реактора. За півтора року фільм "Арка" здобув 5 перемог і 18 номінацій на міжнародних кінофестивалях Європи, Америки та Азії. У фільм увійшли унікальні архівні кадри, частина з яких не знайома широкому загалу.

У фільмі з'являється також прип'ятський лис Семен. Він зовсім не боїться людей, виходить до туристів і співробітникам станції за їжею, побачити його можна в різних частинах Зони відчуження, але частіше – біля їдальні ЧАЕС.

Джерело

Все буде Україна