«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Українці отримають рекордні платіжки за тепло: скільки заплатимо і хто віддасть "зайве"

В Україні з 15 жовтня починається опалювальний сезон. Залежно від середньої температури, до кінця місяця тепло з'явиться в усіх будинках із центральним опаленням. А вже в наступному місяці багатьох українців очікує неприємний сюрприз — перші платіжки за використані Гкал. Прийдешній сезон може виявитися рекордно дорогим і для субсидіантів, і для сімей, що платять повну ціну.

Чому доведеться заплатити більше

У будинку немає лічильника тепла. Найпростіший і відносно недорогий крок — поставити прилад обліку. В середньому, як розповідає експерт у сфері енергоефективності Андрій Хмурний, українці в будинках без лічильників платять на 30% більше. Тобто якщо два практично однакових будинки стоять поруч, але в одному платять за лічильником, а у другому — за нормативи, суми в платіжках у них можуть відрізнятися практично на третину!

"А що таке 30%? Якщо в будинку з лічильником за опалення квартири можуть платити 1 тис. грн, без лічильника може бути на 300 грн в місяць більше! Це велика сума. Значно дешевше скинутися всім будинком і поставити лічильник", — розповідає експерт .

Щоправда, якщо поставити лічильник у будинку з дірявими стінами, розбитими шибками в під'їзді, неутепленими стінами, цілком можливо, що лічильник покаже: мешканці витрачають тепла навіть більше норми. Але і це не привід відмовитися від приладу обліку. Рано чи пізно лічильники стоятимуть в усіх будинках.

Ви живете в новобудові з поквартирними лічильниками, але частина квартир стоять порожні. У нових будинках є можливість поставити не тільки будинковий, а й квартирний лічильник. Найчастіше на батареях у таких будинках є регулятори. І якщо житло порожнє, опалення конкретної квартири практично відключають. Однак при цьому тепло через стіни все одно переходить від сусідів. В результаті за того сусіда, який не опалює своє житло, доведеться платити іншим.

Крім того, варто враховувати, що чим більша площа загального користування, тим більше доведеться заплатити за її опалення.

У під'їзді є розбиті вікна, а двері щільно не зачиняються. Навіть якщо мешканці самовільно вирізали батареї в під'їзді, його все одно доведеться опалювати. Тепло йтиме крізь стіни квартир, а потім — крізь розбиті вікна під'їзду. Тому вже за станом під'їзду можна визначити, чи варто чекати на неприємний сюрприз у платіжках. "Утеплити або замінити двері під'їзду, замінити вікна — це найперший крок. Якщо буде утеплений під'їзд, у квартирах буде тепліше. Якщо є лічильник та індивідуальний тепловий пункт, ви помітите різницю і в сумах, які платите за опалення", — упевнений Андрій Хмурний.

Ви живете у панельній "хрущовці". Якщо цегляний будинок, в якого фундамент і стіни без тріщин, ще можна обшити утеплювачем, то з панельною "хрущовкою" все значно складніше. Експерт у сфері нерухомості Лариса Ставинога впевнена: ремонтувати "панельки" недоцільно. Плити, які використовувалися при будівництві, не відповідають сучасним будівельним та енергоефективним нормам.

Тепло йде крізь тонкі стіни, шви між плитами. І все це відіб'ється і на витратах на опалення такого будинку.

Скільки заплатимо

Тариф на газ, від якого на 70% залежить вартість тепла, переглянуть уже 18 жовтня. Якщо зараз за кожен кубометр українці платять 6,9 грн, то після подорожчання куб може коштувати вже більше 8,5 грн. Таким чином, якщо газ подорожчає на 23%, то вартість тепла збільшиться приблизно на 17%.

Припустимо, якщо в минулому опалювальному сезоні опалення "однушки" коштувало 1,5 тис. грн, в цьому році, після можливого подорожчання, доведеться платити майже 1,75 тис. Це за умови, що за рік мешканці не замінили вікна в під'їзді, що не встановили новий тепловий пункт (ІТП), не утеплили будинок.

Крім того, більше доведеться платити і субсидіантам. У минулому опалювальному сезоні українці могли витрачати на опалення з субсидією до 5 кубів газу на квадратний метр. В цьому ж році "норму" скоротили до 4,5 куба. В результаті українцям зі знижками доведеться або витрачати менше, або платити більше. Пропорційно скоротили і норматив електроенергії, яку виділяють на опалення.

Також вплине і перерахунок доходів. Якщо у вересні субсидії нараховувалися з урахуванням доходів ще за 2017-й, у жовтні перерахують, враховуючи заробіток вже за першу половину поточного року. Наприклад, сім'я з трьох осіб з двома мінімальними зарплатами до перерахунку могла віддавати за комуналку приблизно 576 грн. В цей опалювальний сезон така сама сім'я з двома уже підвищеними мінімалки зможе платити 780 грн.

Джерело

Все буде Україна