«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

В Україні різко зміниться курс долара: прогноз на тиждень і важливі поради

В Україні після майже місяця девальвації курс національної валюти поступово почав зміцнюватися. За останні 7 днів долар подешевшав майже на 37 копійок, така тенденція продовжиться наступного тижня, з 17 по 21 вересня, прогнозують експерти.

Чого чекати від курсу долара українцям

Продавці валюти на цьому тижні виявилися активніше покупців, зазначає банківський експерт Володимир Мазуренко. Курс долара знизився з 28,4 до 28,03 грн/$. Головна причина - стабілізація між попитом і пропозицією.

"Пропозиція валюти на ринку подолало обсяг попиту. Це призвело до того, що курс гривні до кінця тижня зміцнився", - відзначає аналітик. "Пропозиція валюти на ринку подолало обсяг попиту. Це призвело до того, що курс гривні до кінця тижня зміцнився", - відзначає аналітик Старший аналітик "Альпарі" Вадим Іосуб зазначає: спред між середньою продажем і купівлею скоротився з 1 до 0,9%. Це сталося в першу чергу за рахунок зниження попиту. Аналітик також прогнозує зміцнення з 17 по 21 вересня.

"На найближчий тиждень ми очікуємо помірного зниження курсу долара до гривні. Долар на міжбанку може торгуватися через тиждень близько 28,1 грн, а готівковий долар в банках може торгуватися близько 27,8 / 28,0 грн", - прогнозує Іосуб.

У той же час Володимир Мазуренко вважає, що курс може опуститися навіть нижче 28 грн / $ в тому випадку, якщо в ЗМІ з'являться позитивні новини від МВФ. На кількість валюти це не вплине, тому що ні транш МВФ, ні пов'язані з ним програми ЄБРР, ЄС, Світового банку так швидко не надійдуть, проте настрій учасників ринку може змінитися.

"МВФ - психологічний фактор. Якщо буде однозначний сигнал, звичайно, девальваційні очікування знизяться. Тобто якщо зараз імпортери, ті, кому потрібна валюта, чекають падіння гривні і тому йдуть і активно купують, то після новини від МВФ, швидше за все, такі очікування зміняться", - прогнозує Мазуренко.

Експерти сходяться на думці: найближчий тиждень в Україні - період стабілізації гривні. Долар або буде коливатися біля діючих відміток 28,1-28 грн/$, або опуститься нижче психологічної позначки в тому випадку, якщо переговори з МВФ успішно закінчаться на цьому тижні.

Коли краще купувати валюту

На валютному ринку України вже кілька років спостерігається яскраво виражена сезонність. Влітку курс зміцнюється, а восени і як мінімум до кінця року знижується. У свзяи з початком опалювального і активного бізнес сезонів попит на валюту в країні зростає. Чим більше валюти купують на українському ринку, тим вище її курс. Традиційно купувати долари найвигідніше в липні, а продавати - в грудні. Тоді можна купити за мінімальним курсом, а продати - за максимальним. Правда, заробляти на подібних коливаннях - небезпечно. Навіть професійні аналітики не завжди можуть спрогнозувати коливання і ризики, простому українцеві це зробити ще складніше.

Однак, керуючись простими порадами, можна заощадити при купівлі валюти, наприклад, напередодні закордонної поїздки. Так, якщо долари або євро потрібні вже через кілька місяців, найкраще купувати валюту у другого тижня місяця, тоді на гривню проводиться мінімальний тиск. А ось в кінці місяця через валютні виплат зростає і попит. Тобто гривня, наприклад, 15 числа, швидше за все, буде міцніше, ніж 30-го.

Якщо ж валюта потрібна для того, щоб зберегти заощадження, потрібно максимально розділити свої ризики. Купувати відразу три валюти, дві з яких обов'язково долари і євро. Причому міняти гривні на долари потрібно маленькими порціями раз на місяць. Якщо відкладати з зарплати, купувати валюту краще раз на місяць. Тоді можливі коливання можна буде згладити, тим самим мінімізувавши ризики.

Джерело

Все буде Україна