«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

В Україні ввели нові правила: за квадрокоптери тепер можуть посадити

За порушення правил використання квадрокоптера передбачаються великі штрафи і кримінальна відповідальність

В Україні ввели нові правила використання повітряного простору. Зміни торкнулися, зокрема, використання безпілотних літальних апаратів – дронів. Відповідно до Тимчасового порядку використання повітряного простору, дистанційно пілотовані літальні об’єкти діляться на дві категорії – вагою до двох кілограмів і більше.

Для малогабаритних дронів (які важать менше двох кілограмів) заявку на польоти відправляти не треба. Але використовувати такі безпілотники необхідно з дотриманням переліку правил. Як повідомили в Державіаслужбі, польоти можуть відбуватися тільки вдень.

Заборонено пролітати над об’єктами, що перебувають під охороною МВС, СБУ, прикордонної служби, нацгвардії, а також інших військових і урядових організацій. Не можна знаходитися в повітрі над центральними вулицями населених пунктів, лініями електропередач, залізницями і шляхами регіонального значення, але перетинати їх під час польоту можна.

Також обмеження поширюються на дороги державного значення, промзони і електростанції, морські порти, сховища палива, нафти, газу та інших речовин, виправні центри, колонії, слідчі ізолятори, місця аварій і катастроф, зони поліцейських, АТО, спецоперацій і тимчасові зони для безпеки населення .

Обмежується також швидкість і висота польотів квадрокоптера. Швидкість пересування не повинна перевищувати 160 км/год, а висота польоту – 50 метрів. Безпілотник не повинен відлітати від пілота далі, ніж на 500 метрів.

Окрім того, ввели обмеження на відстань підльоту до сторонніх людей – не ближче 30 метрів. До дітей, які не досягли 12-річного віку, дозволяється підлітати не ближче, ніж на 50 метрів. При недотриманні цих правил з пілота можуть стягнути штраф у розмірі від 1020 грн до 8500 грн. В окремих випадках загрожує кримінальна відповідальність.

Джерело

Все буде Україна