«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Вдвічі більше: українцям розповіли про результати медреформи

На підтвердження експерт назвав конкретні зарплатні цифри

Медична реформа, яка зовсім недавно почала діяти в Україні, вже дає перші результати: зокрема, це стосується підвищення зарплат для лікарів. Про це на своїй сторінці у Facebook пише Євген Гончар - член Громадської ради при Міністерстві охорони здоров'я.

Як приклад чиновник наводить Немирівський центр первинної медико-санітарної допомоги, який отримав фінансування в збільшеному розмірі після того, як підписав угоду з Національною службою здоров'я під час "першої хвилі" договірної кампанії.

"Їх трудовий договір передбачає зарплату лікарів в 22% від нарахувань за підписані декларації. У свою чергу зарплата медичної сестри становить 60% від зарплати лікаря", - розповів Гончар.

Реформа екстреної медицини, яку ініціювали в Міністерстві охорони здоров'я, може спровокувати погіршення медичного забезпечення, масові звільнення і появу чорних списків для пацієнтів.

На підтвердження експерт назвав конкретні зарплатні цифри: 11460 грн при 1450 підписаних деклараціях, і 5456 грн за 650 підписаних деклараціях, що, за його словами, "в 2 рази більше ніж було". Гончар відзначив також, що розмір капітаційної ставки зростатиме щороку в міру того, як лікарі "первинки" розширюватимуть коло послуг, що надаються.

"Також з часом будуть введені додаткові коефіцієнти за досягнення різних цільових показників, наприклад, по вакцинації. Інвестиції в теплозбереження та поліпшення адміністрування закладом може збільшити відсоток, який йде на заробітну плату. Місцева влада може компенсувати закладу частину витрат, що також дозволить збільшити відсоток на зарплату", - пояснив Гончар.

"Але найголовніше в цій історії, то вже прямо зараз відбуваються зміни в свідомості лікарів та пацієнтів", - підсумував експерт.

Джерело

Все буде Україна