«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

"Вы бурят? Как я рад!". Скандальні заяви одіозного Кобзона про Україну

Кобзон неодноразово зустрічався з ватажками терористів, схвалював анексію Криму та критикував Революцію Гідності. У четвер, 30 серпня, помер відомий радянський та російський співак Йосип Кобзон. Більшості росіян та донбаським сепаратистам він запам’ятався як геніальний співак, кумир мільйонів, символ "руского міра", перемоги тощо. Кобзона навіть "титулували" "народним артистом" та "героєм "ДНР".

Проте українці згадуватимуть його як пропагандиста, прибічника бойовиків Донецької та Луганської області, критика Революції Гідності та автора низки одіозних заяв щодо України, анексії Криму та конфлікту на Донбасі, спрямованих на розпалювання ворожнечі.

"ТСН.ua" зібрав найбільш агресивні, контраверсійні та українофобські висловлювання Йосипа Кобзона про Україну, незаконну анексію та окупацію півострова Крим та війні з Росією та проросійськими бойовиками на Сході України.

Революція Гідності та проєвропейські настрої
Йосип Кобзон народився в Україні і є виходцем з Донбасу. Проте його погляди завжди лишалися на боці колишнього СРСР, а згодом і Росії. Про це говорить як його риторика, так і творчість. Чого варта лише пісня "Не розійдуся з Комсомолом".

Недивно, що на Євромайдан і Революцію Гідності, коли в Україні пріоритетом обрали євроінтеграційні рухи, а не "рускій мір", Кобзон відреагував традиційно для російського шоубізнесу – з палкою критикою та неаргументованими твердженнями.

"Майдан українців зомбував, вони самі стали терористами. Я ненавиджу Майдан і всіх прихильників. Потрібно було пояснити народу України, що таке Євросоюз, куди вони прагнуть. Їх обдурили, стравили одне з одним", - сказав він в інтерв’ю "Російській службі новин".

Він також підтримав популярну російську казку про "бандерівців" в Україні, які начебто тероризують російськомовне населення і ветеранів Другої світової війни. Під час одного з виступів перед ветеранами Кобзон скаржився на "бандерівців", які "повернулися через 70 років" і на Тимошенко, яка "закликала нищити ветеранів".

"Якщо сьогодні ця негілниця Тимошенко закликає знищувати ветеранів, як її земля носить? Я її добре знаю, коли вона приїжджала зі своїм коханцем Лазаренком до Москви, до мене, і стояла у моїй приймальні. А тепер… намагається закликати бандитів знищувати наших ветеранів", - сказав він.

Анексія та окупація півострова Крим
Не дивно, що Кобзон підтримав і анексію та окупацію Росією півострова Крим. Після відвідування окупованого Криму одного разу співак заявив, що краще жертвувати гроші для півострова, а не для хворих дітей.

"Ми знаходимо по телебаченню "врятуйте дитину". Ну що робити - це нещастя. Я співчуваю матері дитини. Але для того, щоб зібрати валюту і вилікувати дитину, може бути, доцільніше, не тому що, там, не звертати уваги на цю хвору дитину, а може бути, доцільніше за пріоритетністю зібрати кошти і допомогти Криму. Допомогти дістати медикаменти", - розповідав він.

Згодом він заявив про те, що Крим є великим тягарем для російського бюджету, у якому через окупацію півострова не вистачає грошей для охорони здоров’я, культури та освіти.

"Ми взяли на себе непосильну ношу - Крим. Це споконвічно російська територія, але яку ми фінансуємо з нашого убогого російського бюджету. Від цього страждають такі галузі, як охорона здоров'я, освіта, культура та інші важливі сфери", - прозвучали його слова.

Про війну на сході України та сепаратистів
Найтепліше співак, звісно, відгукувався про сепаратистів та бойовиків Донбасу. Недарма його зробили "почесним громадянином", "героєм" та "народним артистом "ДНР"

"Дякую за теплі слова, спасибі, мої дорогі земляки. Я завжди в серці ношу горде звання - Донбас. Коли мені ставлять запитання: "Звідки ви?" Я з радістю кажу: "Я з Донбасу". Це високе звання не тільки за місцем народження, його потрібно виправдати. Ваша "держава" будується, тому треба набратися терпіння і все буде добре", - сказав він на одному з концертів після того, як його нагородив ватажок терористів Олександр Захарченко.

Кобзон також очолив "дитячу музичну академію "ДНР", йому хотіли вручити паспорт "ДНР". Захарченко називав його "кумиром", "прикладом безстрашності та героїзму" і так далі.

Кобзон, своєю чергою, словесно підтримував ватажків, бойовиків, терористів. Він назвав українську владу "палачами Донбасу". Він також казав, що Росія, начебто, не дасть "образити Донбас". Але його риторика змінювалася кілька разів. Одного разу він заявив, що Донбас не хоче віддалятися від України, а лише прагне "поваги і особливого статусу".

"Я готовий, якби мене запросили за стіл переговорів, сісти і посперечатися з їхніми учасниками ... А ще я б їм сказав: хлопці, давайте заспіваємо "Дивлюсь я на небо", давайте заспіваємо, як в степу ямщик замерзав. Давайте вип'ємо горілки. І забудемо всі чвари. Тому що ми брати", - казав він в ефірі радіо "Комсомольська правда".

Натомість 2017 року після слів Петра Порошенка про те, що гімн України зазвучить у Донецьку, Кобзон сказав, що цього ніколи не станеться.

"Це ганебне і зрадницьке лукавство. Йому дуже хочеться, щоб цей могутній край був у нього в підпорядкуванні. Але цього ніколи не станеться. Донбас ніхто не ставив на коліна і нікому не дано цього зробити. Ми ніколи не будемо співати український гімн, поки будуть живі мешканці Донецька, поки живий я. У нас є свої гімни і пісні, які ми будемо співати", - казав він виданню RT. 

Все буде Україна