«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Як манера розмови видає низьку самооцінку

Невпевненість рано чи пізно стає помітна тим, хто нас оточує. Це примушує нас почувати себе настільки беззахисними, що в результаті ми дійсно розкриваємо свої слабкості й стаємо вразливими. Як червона шкарпетка, що випадково опинилася в машинці з білосніжною білизною, нерішучість залишає знаки в нашій розмові й текстах, псуючи образ бездоганно врівноваженої людини, яку ми намагаємося транслювати тим, хто нас оточує.

Але якщо ви знаєте, за якими лінгвістичними маркерами варто стежити, ви можете розпізнати невпевненість в розмові (і, можливо, виправитися до того, як хто-небудь помітить). Нижче перераховані корисні рекомендації.

В першу чергу, остерігайтеся надкомпенсації. Ніщо так не видає комплекс неповноцінності, як самореклама. Дослідники з Гарварда й університету Пенсильванії повідомляють, що люди, які знаходяться на периферії якої-небудь групи, більше схильні використовувати слова, що підкреслюють їх приналежність до цієї групи. А ось ключові постаті не прагнуть демонструвати свою причетність

У одному з досліджень порівнювалися сайти топових університетів, що пропонують програми PhD, і топових університетів, що надають лише можливість здобути диплом магістра. І ті, і інші дозволяють отримати вищу освіту – на відміну від коледжів. Але дослідники припустили, що ВНЗ, що спеціалізуються на магістраті, будуть не так впевнені у своєму статусі. Добровольцям треба було простежити, як часто на кожному сайті використовуються тільки назви навчальних закладів (наприклад, “Гарвард”) і як часто згадується їх статус (наприклад, “Гарвардський університет”). Виявилось, що “магістерські” ВНЗ дійсно частіше називали себе університетами, ніж ВНЗ з програмами для аспірантури.

Схожим чином вчені досліджували сайти міжнародних аеропортів: виявилось, що маленькі аеропорти набагато частіше підкреслюють свій міжнародний статус, ніж аеропорти рівня Хітроу. І, нарешті, дослідники провели експеримент із студентами двох ВНЗ Ліги плюща, попросивши їх описати свої навчальні заклади. Студенти менш престижного Пенсільванського університету частіше підкреслювали елітність свого ВНЗ, ніж їхні ровесники з Гарварда.

У соціологів є термін, що означає те, як люди змінюють свою розмову, щоб звучати солідніше: лінгвістична невпевненість.

Ви можете заперечити, що до такого відвертого позначення статусу можна прибігати і просто для того, щоб уникнути неясності та двозначності. Ми за умовчанням припускаємо, що у великих аеропортах є міжнародні рейси – можливо, меншим аеропортам просто корисно нагадати клієнтам про усі можливості, тому що вони не так очевидні? А якщо хтось не пам’ятає, що Пенсільванський університет входить в Лігу плюща, є цілком прагматичні причини викликати у співрозмовника “правильну” асоціацію.

І все-таки мені здається, що інтерпретація дослідників хоч би частково вірна. Я пам’ятаю, як в дитинстві кричала на все горло на підтримку своєї команди плавців. Чому? Я жахливо плавала і хотіла довести свою приналежність до “Дельфінів”.

Попри те, що невпевнені в собі люди наполягають на своїй причетності до групи, вони все ж вважають за краще говорити тільки за себе. Тепер ми знаємо, що низька самооцінка виражається в займенниках. До недавнього часу багато експертів вірили, що часте використання слова “я” властиве владним і нарцисичним людям, прагнучим уваги. Але як написав Джеймс Пеннібейкер, психолог з Техаського університету в Остіні, цей займенник часто сигналізує про приниженість і улесливість. Впевненіша в собі людина частіше позначає свою територію (і, можливо, вирішує, що вам варто зробити, а не турбується про те, що треба робити йому). “Людина з високим статусом фокусується на навколишньому світі, а людина з низьким статусом цікавиться самою собою” – вважає Пеннібейкер.

Невпевненість виражається не лише в тому, що ви говорите, але і в тому, як ви це робите. Колеги розповідали мені, що понижували голос, щоб виглядати авторитетнішими у важкі моменти, або використовували пишномовні слова. У соціологів навіть є термін, що означає те, як люди змінюють свою мову, щоб звучати солідніше: лінгвістична невпевненість. Вона виникає, коли людина відчуває, що її мова сигналізує про його неповноцінність. Вона намагається – свідомо або ні – “запозичити престиж” іншої соціальної групи, вибираючи нетипову манеру розмови. Лінгвіст Уільям Лабов уперше досліджував це явище в 1960-х. Він виявив, що в Нью-Йорку представники вищого класу вимовляють звук “r”, а городяни з низів частіше опускають його на кінці слів або перед голосними. Вчений попросив працівників з престижного торгового центру Saks на П’ятій авеню і дисконт-магазина S. Klein вимовити словосполучення “forth floor”.

Виявилось, що співробітники Saks набагато частіше намагаються імітувати “елітну” вимову.
У лінгвістичної невпевненості є і більше екстремальна форма – гіперкорекція: коли реальне або уявне граматичне правило використовується в неправильному контексті. У таких випадках спроба говорити “правильно” парадоксально призводить до невірного результату.

Також існують мовні особливості, які ми помилково приймаємо за ознаки невпевненості, хоча вони такими не є. Наприклад, надтріснутий голос, манера вимовляти ствердну пропозицію з питальною інтонацією – швидше свідчення енергійності та схильності до новаторства, а звичка часто говорити “еее” або “ви знаєте” – ознака відкритості й чесності оповідача.

Пише - theoryandpractice.ru

Все буде Україна